Výstavba nabíjačiek z plánu obnovy mešká, rezort hospodárstva chce termín stihnúť

NETKY.SK • 26 September 2023, 09:55 • 2 min
Výstavba nabíjačiek z plánu obnovy mešká, rezort hospodárstva chce termín stihnúť

Do roku 2026 má na slovenských diaľniciach pribudnúť viac ako 230 ultrarýchlych nabíjačiek. Asociácia pre elektromobilitu sa obáva, že pre technickú náročnosť a zdĺhavé povoľovacie procesy ich Slovensko nestihne vybudovať včas. Neminuté peniaze navrhuje presmerovať na dotácie pre elektromobily.

slovakia

left justify in out

Plán obnovy má tridsiatimi miliónmi eur podporiť vytvorenie národnej siete ultrarýchlych nabíjačiek (UFC – Ultra Fast Charger) pre elektromobily. „Tento cieľ má byť splnený do 30. júna 2026, čo je zároveň finálny termín daný na európskej úrovni pre ukončenie všetkých opatrení plánu obnovy. V súčasnosti počítame so splnením cieľa napriek meškaniu,“ vysvetľuje pre EURACTIV Slovensko hovorkyňa podpredsedníčky vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Barbora Belovická.
Za výstavbu nabíjačiek je zodpovedné ministerstvo hospodárstva. Termín pre niektoré lokality je podľa nich hraničný, no stále splniteľný. „Aktuálne prebieha intenzívne monitorovanie vybraných lokalít a prebiehajú pracovné rokovania so všetkými zainteresovanými stranami,“ uviedla hovorkyňa rezortu hospodárstva Mária Pavlusík.

Komisia odporúča, aby na jeden nabíjací bod pripadalo desať elektromobilov v krajinách EÚ. Na Slovensku je to však až 14 elektroáut na jednu nabíjačku.

Akčný plán z dielne ministerstvo hospodárstva, ktorý schválila vláda, by mal zabezpečiť, že na Slovensku budú vytvorené a schválené nové politiky, ktoré výrazne podporia elektromobilitu. „Ministerstvo hospodárstva vychádza z textu akčného plánu a snaží sa ho realizovať v plnej miere,“ tvrdí Pavlusík. Ciele plánu sú zamerané na praktické časti elektromobility, ako napríklad rozšírenie nabíjacích staníc, vyhradené bezemisné zóny v mestských centrách a vydávanie osobitných evidenčných značiek pre elektromobily.
„Jedným z navrhovaných opatrení v akčnom pláne je podpora na nákup bezemisných a nízkoemisných vozidiel, ktoré však zatiaľ nemá dostupné financovanie. V akčnom pláne sú ako možné zdroje financovania uvedené peniaze zo štátneho rozpočtu, nevyčerpané peniaze zo štrukturálnych fondov, plán obnovy a iné zdroje EÚ,“ dodáva Belovická.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: EURACTIV, Foto: EPA-EFE/Maxim Shipenkov
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies