Počet mŕtvych prekročil 300, prvú obeť koronavírusu hlásia Filipíny

NETKY.SK • 2 Február 2020, 09:25 • 2 min
Počet mŕtvych prekročil 300, prvú obeť koronavírusu hlásia Filipíny

PEKING - Koronavírus s označením 2019-nCoV si v Číne vyžiadal už 304 mŕtvych po tom, ako miestne úrady v provincii Chu-pej informovali o 45 nových potvrdených obetiach.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V nedeľu o tom napísala agentúra AFP.

 

Podľa miestnych úradov došlo v provincii Chu-pej, ktorá je považovaná za epicentrum šírenia nákazy, taktiež k prudkému nárastu v počte infikovaných osôb.

 

Na celonárodnej úrovni bolo podľa vyhlásenia čínskej Národnej zdravotníckej komisie zaznamenaných 2590 nových potvrdených prípadov nákazy. Celkovo tak počet nakazených v Číne presiahol počet 14.300.

 

img

 

Nový koronavírus podobný pôvodcovi ochorenia SARS dostal označenie 2019-nCoV. Doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc sa prenáša z človeka na človeka. Prvýkrát ho zaznamenali koncom roka 2019 v 11-miliónovom meste Wu-chan v provincii Chu-pej.

 

V Nemecku potvrdili už osem prípadov nákazy 

V Nemecku potvrdili v sobotu v poradí už ôsmy prípad nákazy novým koronavírusom 2019-nCoV. Podľa nemeckého ministerstva zdravotníctva ide o 33-ročného muža z Bavorska. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Podobne ako šesť ďalších nakazených je aj tento muž zamestnancom bavorskej firmy Webasto, ktorá je dodávateľom autodielov. Ďalším prípadom je dieťa jedného z infikovaných zamestnancov.

 

Spoločnosť Webasto sídli v bavorskom Stockdorfe. Celkovo zamestnáva 13.400 ľudí, pričom v Číne má 12 pobočiek. Najväčšiu továreň má pritom v meste Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum šírenia nového koronavírusu.

 

Prvý prípad nákazy v Nemecku potvrdili bavorské úrady v pondelok. Išlo o zamestnanca firmy Webasto, ktorý sa vírusom nakazil po tom, ako do centrály jeho spoločnosti prišla na školenie žena z Číny. Tá v tom čase ešte nevedela, že je infikovaná, keďže prvé príznaky ochorenia sa u nej prejavili až počas spiatočného letu. Ďalších nakazených hlásili z Bavorska v nasledovných dňoch.

 

img

 

Južná Kórea ohlásila tri nové prípady 

Južná Kórea v nedeľu informovala o troch nových prípadoch nákazy koronavírusom s označením 2019-nCoV, čím celkový počet infikovaných osôb v tejto východoázijskej krajine dosiahol 15. Informovala o tom agentúra Jonhap.

 

Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) uviedlo, že 13. prípadom je 28-ročný Juhokórejčan, ktorého v piatok spolu s ďalšími občanmi Južnej Kórey evakuovali z čínskeho mesta Wu-chan, považovaného za epicentrum šírenia nového koronavírusu.

 

Ďalším nakazeným je 43-ročný občan Južnej Kórey, ktorý sa do vlasti vrátil z Číny ešte 20. januára, pričom jeho zdravotný stav bol odvtedy monitorovaný.

Posledným prípadom je 40-ročná Číňanka, u ktorej manžela diagnostikovali nový koronavírus ešte v sobotu.

 

KCDC v tejto súvislosti zdôraznilo, že zhromažďuje informácie o doterajšom pohybe týchto nových pacientov s cieľom zistiť, kde boli a s kým sa stretávali.

 

img

 

Prvá obeť mimo Číny

Nový koronavírus označený 2019-nCoV si na Filipínach vyžiadal prvú obeť na živote. Zároveň ide o prvý prípad úmrtia v súvislosti s týmto infekčným ochorením mimo územia Číny. S odvolaním sa na nedeľňajšie vyhlásenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o tom informovala agentúra AFP.

 

"Ide o prvé úmrtie mimo Číny," uviedol predstaviteľ WHO pre Filipíny Rabindra Abeyasinghe s tým, že "nejde o miestny prípad, ale o pacienta ktorý pricestoval z epicentra nákazy".

 

Obeťou je podľa AFP Číňan z mesta Wu-chan v čínskej provincii Chu-pej. Do krajiny pricestoval spolu so ženou, ktorá sa stala prvým potvrdeným prípadom nákazy na Filipínach a ktorá sa momentálne zotavuje v nemocnici.

 

img

Daná správa bola zverejnená len krátko po tom, ako filipínska vláda oznámila, že zakáže vstup do krajiny všetkým návštevníkom prichádzajúcim z Číny.

 

Treba zvážiť nevyhnutnosť cestovania

V tlačovej správe na to upozornila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Vzhľadom na súčasné možnosti cestovania ľudí medzi krajinami totiž podľa nej nie je možné vylúčiť zanesenie nového koronavírusu na naše územie. Vzhľadom na súčasnú celosvetovú migráciu ľudí a spôsob prenosu infekcie môže byť každé cestovanie rizikové, rovnako tak pobyt v letiskovej hale, na palube lietadla či vo vlaku.

Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sleduje epidemiologickú situáciu a priebežne o aktuálnej situácii informuje kľúčové rezorty, regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR a odbornú i laickú verejnosť. Hlavný hygienik SR vypracoval a zaslal usmernenie všetkým regionálnym úradom verejného zdravotníctva v SR a kľúčovým rezortom s cieľom informovať zdravotnícke zariadenia o správnom manažmente pacienta v prípade podozrenia na toto ochorenie. ÚVZ zároveň vypracoval postup na laboratórnu diagnostiku ochorenia a návod na odber biologického materiálu.

 

img
Predsa vlády SR oznámil, že sa preveruje pripravenosť jednotlivých rezortných zložiek v prípade riešenia krízových situácií. Ide o cvičenia na bratislavskom letisku a hraničných priechodoch v Čiernej nad Tisou a Vyšnom Nemeckom. Rovnako ide o cvičenia v ôsmich krajských nemocniciach za účasti záchranárskych zložiek so zameraním sa na špeciálnu izoláciu a hospitalizáciu pacienta. Rezort tiež zriadil informačné tabule s témou prevencie proti novému koronavírusu na Letisku M.R. Štefánika v Bratislave, cestujúci majú k dispozícii aj dva druhy letákov pre osvetu a informovanosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies