Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok navštívil Cyprus, SR poskytne expertízu a skúsenosti slovenskej polície

NETKY.SK • 17 December 2023, 08:45 • 2 min
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok navštívil Cyprus, SR poskytne expertízu a skúsenosti slovenskej polície

Ministerka spravodlivosti a verejného poriadku Anna Koukkides Procopiou požiadala ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka o zintenzívnenie spolupráce medzi políciami oboch krajín, najmä v oblasti dopravnej a poriadkovej polície.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok sa stretol s ministerkou spravodlivosti a verejného poriadku Cyperskej republiky Annou Koukkides Procopiou a prezidentom cyperskej polície Stylianom Papatheodorou, veľvyslancom SR v Cyperskej Republike Martinom Bezákom, navštívil ženijnú jednotku SLOVCON, hovoril s veliteľkou policajného komponentu a príslušníčkami PZ SR v UNPOL. V rámci návštevy rokoval aj s vedením Mierovej misie OSN na Cypre, uvádza tlačová Ministerstva vnútra. 

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok potvrdil pripravenosť poskytnúť Cyperskej republike expertízu a skúsenosti slovenskej polície v dopytovaných oblastiach. Ministri oboch krajín sa v krátkosti dotkli aj otázok migrácie. Mierová misia OSN na Cypre UNFICYP je jedinou misiou Organizácie spojených národov, do ktorej Slovenská republika v súčasnosti vysiela aj príslušníkov PZ. 

Tento rok si pripomíname 10. výročie od nasadenia prvých príslušníkov PZ v misii UNFICYP (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus) na Cypre v roku 2013. Aktuálne sú na misii na Cypre piati príslušníci PZ. Vedenie misie kladie dôraz na rodovú rovnosť, slovenský kontingent kontinuálne udržiava zastúpenie príslušníčok PZ v rámci kontingentu na úrovni 40 percent. 

Úlohou policajtov na mierovej misii je prevencia konfliktu na ostrove, ktorý je rozdelený na dve časti (Cyperskú republiku a tzv. Severocyperskú tureckú republiku), dohľad nad dodržaním prímeria, udržiavanie neutrálnej zóny medzi ozbrojenými silami oboch krajín, ktoré sú zapojené do konfliktu a vykonávanie humanitárnych úloh. Cieľom misie je tak zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami a prispieť k udržaniu práva a poriadku na ostrove. Príslušníci PZ SR spolu s príslušníkmi OS SR pravidelným hliadkovaním v nárazníkovej zóne zamedzujú možnému narušeniu mieru, násilnostiam a konfliktom a reagujú na vypuklé problémy, aktuálne aj na problém migrácie. 

„Veľmi si vážim prácu našich policajtov, ktorí ďaleko od rodín vykonávajú statočnú činnosť a robia dobré meno nielen Policajnému zboru SR, rezortu vnútra, ale aj všetkým občanom Slovenska. V tomto období si oveľa viac uvedomujem úlohu ich poslania. Namiesto posedenia pri vianočnom stole s rodinami budú večery a noci v službe, pretože ľudia, ktorí na ostrove žijú, potrebujú ich pomoc a pocit bezpečia, ktorý aj vďaka našim policajtom dostávajú. Ich misia nám všetkým ukazuje, aká neistá môže byť hodnota bezpečia, mieru a pokoja aj v 21. storočí,“ uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. 

Na záver návštevy dodal, že príslušníci PZ SR, ktorí sú na mierovej misii na Cypre, využijú získané skúsenosti a poznatky z medzinárodného prostredia bezpečnostných zložiek aj doma, keď sa vrátia do výkonu svojho povolania na Slovensku, a odovzdal policajtom vianočné balíčky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Minister vnúra SR Matúš Šutaj Eštok na rokovaní na návšteve Cypru. (www.minv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies