Zahraniční Slováci priletia na druhé kolo volieb až zo zámoria

NETKY.SK • 29 Marec 2019, 17:38 • 2 min
Zahraniční Slováci priletia na druhé kolo volieb až zo zámoria

BRATISLAVA - Na druhé kolo prezidentských volieb priletí zo zahraničia najviac Slovákov z Kanady a Spojených štátov. V porovnaní s prvým kolom prezidentských volieb však záujem o spiatočné letenky z cudziny do Bratislavy a Viedne v medziročnom porovnaní nenarástol.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo štatistík cestovnej kancelárie Pelikán, najväčšieho slovenského predajcu leteniek. "Počas prvého volebného víkendu (16. 3. - 17. 3. 2019) išlo v porovnaní s rovnakým marcovým obdobím roku 2018 až o 94-percentný nárast predaných spiatočných leteniek do Bratislavy a Viedne,“ pripomenul PR manažér cestovnej kancelárie Jozef Rybár, poukazujúci aj na to, že pri niektorých letoch dali Slováci za účasť na voľbách za letenky aj stovky až tisíce eur.

 

"Zdá sa však, že väčšiu časť z nich zaujalo prvé kolo volieb, a že svoje finančné a časové možnosti vyčerpali už počas neho,“ naznačil Rybár.

 

img

 

Po USA a Kanade, odkiaľ Slováci v zahraničí najčastejšie letia na druhé kolo volieb, nasledujú Švajčiarsko, Španielsko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko či Nemecko.

 

Spomínané európske krajiny dominovali ako najčastejšie destinácie, z ktorých Slováci prileteli na prvý prezidentský volebný víkend.

 

Nemôžu voliť v zahraničí


Slováci v zahraničí, ktorí nechcú zanevrieť na rodnú krajinu a chceli by sa podieľať na zlepšení pomerov v domovine, čelia pri prezidentských voľbách viacerým prekážkam.

 

Hoci majú podľa platnej legislatívy možnosť zúčastniť sa ich, nemôžu voliť poštou, ani na veľvyslanectvách. Jediný spôsob je prísť na Slovensko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona