Nový Zéland zažíva vysokú úroveň erózie pôdy. Čo o tom hovoria analýzy?

NETKY.SK • 29 Marec 2024, 09:30 • 2 min
Nový Zéland zažíva vysokú úroveň erózie pôdy. Čo o tom hovoria analýzy?

Podľa stredajších údajov štatistického úradu Stats NZ sa na Novom Zélande vyskytuje vysoká miera erózie pôdy v dôsledku strmého terénu, vysokých zrážok a zemetrasení.

slovakia

left justify in out

Približne 60 % vysoko erodovanej pôdy Nového Zélandu sa v roku 2022 bude nachádzať na Severnom ostrove, hoci Severný ostrov tvorí len 43 % celkovej rozlohy Nového Zélandu, uviedla spoločnosť Stats NZ. Zároveň dodala, že zistenia sú v súlade so zisteniami uvedenými v roku 2019, hoci vychádzajú z údajov s vyšším rozlíšením do roku 2022.

"Erózia pôdy môže mať vplyv na produktivitu pôdy, kvalitu vody, prirodzený tvar krajiny a infraštruktúru," povedal Stuart Jones, vedúci manažér štatistiky životného prostredia a poľnohospodárstva v spoločnosti Stats NZ. Na základe modelovaných údajov z výskumu Landcare Research ukazovatele zobrazujú dlhodobé úrovne erózie pôdy a množstvo pôdy ohrozenej zosuvom pôdy, eróziou zemného toku a eróziou strží.

Jones uviedol, že spomedzi všetkých novozélandských regiónov mal Gisborne, mesto na východnom pobreží Severného ostrova Nového Zélandu, najvyšší podiel pôdy klasifikovanej ako vysoko erodovateľná pôda, ktorý v roku 2022 predstavoval 15 % alebo 1 280 km2. Zráveň dodal, že Gisborne mal tiež druhé najvyššie množstvo erodovanej pôdy spláchnutej do vodných tokov, ktoré v roku 2022 predstavovalo 36 miliónov ton.

Podľa jeho slov boli v mnohých oblastiach Nového Zélandu identifikované horúce miesta s vysokým rizikom zosuvov, kde sú sedimenty vyplavované do tokov. Dodal, že región Gisborne má najvyšší podiel veľmi pravdepodobných horúcich miest s vysokým rizikom zosuvov, kde je 47 % sedimentov vyplavovaných do tokov.

Severný ostrov zažil začiatkom roka 2023 aj extrémne poveternostné udalosti cyklónov Hale a Gabrielle, ktoré neboli zahrnuté do prieskumu z roku 2022.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies