TECHNIKA Jedna nabíjačka pre všetky zariadenia? Port USB-C bude novou normou v EU!

NETKY.SK • 11 Jún 2022, 16:00 • 2 min
TECHNIKA Jedna nabíjačka pre všetky zariadenia? Port USB-C bude novou normou v EU!

Do jesene 2024 sa koncovka USB Type-C stane spoločným typom nabíjačky pre všetky mobilné telefóny, tablety a fotoaparáty v krajinách EÚ. Dohodli sa na tom v utorok vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) a francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ.

slovakia

left justify in out

Predbežnou dohodou o zmenenej a doplnenej smernici EÚ o rádiových zariadeniach sa stanovuje jednotný typ nabíjačiek pre určité elektronické zariadenia. Prijatie tejto smernice je súčasťou širšieho úsilia EÚ o zvýšenie udržateľnosti výrobkov, zníženie nadmerného elektronického odpadu a uľahčenie života spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel už spotrebitelia v EÚ nebudú potrebovať iný typ nabíjačky a kábel pri každom nákupe nového elektronického zariadenia a budú môžu používať jednu nabíjačku pre všetky svoje malé a stredne veľké prenosné elektronické prístroje.

 

 

Všetky mobilné telefóny, tablety, elektronické čítačky, digitálne fotoaparáty, slúchadlá a náhlavné súpravy, ručné konzoly na videohry a prenosné reproduktory, ktoré sa dajú nabíjať pomocou kábla, budú musieť byť vybavené koncovkou USB Type-C. Notebooky sa tiež budú musieť prispôsobiť požiadavkám novej smernice, a to do 40 mesiacov od nadobudnutia jej účinnosti.

 

 

Rýchlosť nabíjania je tiež harmonizovaná pre zariadenia, ktoré podporujú rýchle nabíjanie, čo používateľom umožňuje nabíjať svoje zariadenia rovnakou rýchlosťou s akoukoľvek kompatibilnou nabíjačkou. Spotrebitelia budú mať k dispozícii aj jasné informácie o charakteristikách nabíjania nových elektronických zariadení, vďaka čomu ľahšie zistia, či sú ich existujúce nabíjačky kompatibilné s novými prístrojmi. Kupujúci si tiež budú môcť vybrať, či si chcú kúpiť nové elektronické zariadenie s nabíjacím zariadením alebo bez neho.

 

Hovorca Európskeho parlamentu Alex Agius Saliba povedal: „Dnes sme v Európe urobili spoločnú nabíjačku realitou.“

 

Ben Wood, hlavný analytik spoločnosti CCS Insight, pre portál The Guardian uviedol, že zjednotenie nabíjačiek by nemal byť pre spoločnosť Apple prolém.

 

„Aj keď spoločnosť Apple predložila silný argument, aby si ponechala svoj lightning konektor... niektoré z jej produktov, vrátane Mac a iPad Pro, už podporujú USB-C. Dúfajme, že to nakoniec nebude problém, ak bude Apple  naďalej pridávať USB-C do viacerých zariadení, a to znamená, že nakoniec by sme mohli vidieť príchod USB-C na iPhone.“

 

img

 

Nové pravidlá povedú k častejšiemu opätovnému používaniu nabíjačiek a pomôžu spotrebiteľom ušetriť až 250 miliónov eur ročne na nepotrebných nákupoch nabíjačiek. Odhaduje sa, že vyradené a nepoužívané nabíjačky predstavujú v Únii približne 11 000 ton elektronického odpadu ročne. Dosiahnutú dohodu budú musieť po letnej prestávke schváliť aj europoslanci a ministri v Rade EÚ. Smernica nadobudne platnosť 20 dní po jej zverejnení v Úradnom vestníku EÚ a jej ustanovenia sa začnú uplatňovať po 24 mesiacoch. Nové pravidlá sa nebudú vzťahovať na výrobky uvedené na trh pred dátumom uplatňovania smernice.

 

img

 

Možno vás zaujme: Elon Musk môže odstúpiť od zmluvy s Twitterom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies