K bombovému útoku pred kábulskou mešitou sa prihlásil Islamský štát

NETKY.SK • 5 Október 2021, 06:12 • 2 min
K bombovému útoku pred kábulskou mešitou sa prihlásil Islamský štát

KÁBUL - V mešite sa konala posledná rozlúčka s matkou vysokopostaveného predstaviteľa hnutia Taliban.

slovakia

left justify in out

Džihádistická skupina Islamský štát (IS) sa v pondelok prihlásila k nedeľnajšiemu bombovému útoku pred jednou z najväčších mešít v afganskej metropole Kábul, kde sa zhromaždili viacerí vysokopostavení predstavitelia vládnuceho hnutia Taliban. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Počet obetí nie je známy

Pri útoku bolo zabitých alebo zranených množstvo civilistov, ale údaje o presných číslach sa zatiaľ rozchádzajú. Predstavitelia Talibanu hovoria len o niekoľkých zabitých a o zhruba desiatke zranených. Ruský rezort diplomacie však uviedol, že podľa predbežnej bilancie bolo zabitých až 19 civilistov a viac ako tri desiatky ľudí utrpeli zranenia.

 

 

Propagandistická agentúra Amák spriaznená s Islamským štátom v pondelok uviedla, že nedeľňajší útok spáchal samovražedný atentátnik IS. Hovorca Talibanu sa predtým tiež vyjadril, že za výbuchom stoja skupiny napojené na Islamský štát.

 

Súvisiaci článok: Kábulom otriasla explózia! Zomrelo najmenej osem ľudí

 

Tvrdá odveta

K mohutnej explózii došlo pred druhou najväčšou kábulskou mešitou Íd Gáh v momente, keď tam prebiehali modlitby za zosnulú matku hlavného hovorcu Talibanu Zabíhulláha Mudžáhida. Bomba vybuchla neďaleko početného davu civilistov pri vstupe do mešity. Na modlitby prišli viacerí vysokopostavení talibanskí predstavitelia.

 

Špeciálne sily Talibanu následne ešte v nedeľu večer podnikli zásah v severnej časti Kábulu, počas ktorej bola "úplne zničená" tzv. spiaca bunka Islamského štátu a všetci jej členovia boli zabití, uviedol hovorca Mudžáhid. Svedkovia z oblasti hlásili streľbu, ktorá trvala niekoľko hodín.

 

 

V spojitosti s výbuchom boli zatknutí traja podozriví. K explózii došlo v momente, keď z mešity vychádzali ľudia, ktorí prišli kondolovať Mudžáhidovej rodine.

 

Od polovice augusta, keď moc v Afganistane prevzalo fundamentalistické hnutie Taliban, vzrástol počet útokov páchaných džihádistami z afganskej odnože IS, čo vyvolalo obavy z vypuknutia rozsiahlejšieho konflitku medzi oboma súperiacimi militantnými skupinami.

 

Prečítajte si tiež: Odnož Islamského štátu útočí na Taliban. Prihlásila sa k viacerým bombovým atentátom

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona