10 slávnych svetových lokácií, ktoré si zahrali v kultových filmoch

NETKY.SK • 13 Júl 2023, 13:00 • 2 min
10 slávnych svetových lokácií, ktoré si zahrali v kultových filmoch

Keby ste mohli vstúpiť do sveta svojho obľúbeného filmu alebo seriálu, urobili by ste to? Väčšina z nás by bez váhania odpovedala "áno". A hoci, samozrejme, neexistuje spôsob, ako sa zázračne preniesť do filmu, predsa môžete navštíviť niektoré skutočné miesta, kde sa nakrúcali kultové filmy a seriály.

slovakia

left justify in out

Tu je na inšpiráciu niekoľko jedinečných aj nenápadných lokalít, ktoré zahviezdili vo filmových scénach a stali sa nedeliteľnou súčasťou nesmrteľných príbehov. Vydali by ste sa na niektoré z týchto miest, aby ste si mohli povedať, že ste sa ocitli vo svojom milovanom filme?...

1.   Hobbiton, Matamata, Waikato, Nový Zéland – Pán prsteňov, Hobit
Útulné mestečko Hobbiton, domov Froda a Bilba Pytlíka, bolo síce vytvorené špeciálne pre filmy Pán prsteňov a Hobit, ale dejisko ako z rozprávkovej knihy zostalo. Ak sa niekedy ocitnete v novozélandskom mestečku Matamata, môžete si objednať jednu z niekoľkých prehliadok so sprievodcom, ktoré fanúšikov zavedú na miesta natáčania, ako sú hostinec Zelený drak, Hobitie diery a Mlyn. Hobbiton Move Set sa nachádza 22 minút jazdy autom (19 km) od návštevníckeho centra Cambridge isite.

2. Al Khazneh, Petra, Jordánsko- Indiana Jones
Ak ste fanúšikmi filmovej série o Indiana Jonesovi (a povedzme si úprimne, kto nie je?), možno poznáte túto zázračnú stavbu ako mystický chrám Svätého grálu, ktorý je vytesaný do boku kaňonu. V skutočnosti chrám Al Khazneh existuje ako starobylé mauzóleum v Petre v Jordánsku. Návštevníci síce nemôžu vstúpiť do vnútra chrámu, ale o veľa neprídu - na rozdiel od filmových spletitých komnát a nástrah je vnútro Al Khazneh len malou kamennou miestnosťou.

 

 

3. Mokule’ia Beach, Oahu, Havaj - Lost
Snívate o návšteve miesta havárie letu Oceanic 815? Vyberte sa na havajskú pláž Mokule'ia na Oahu, ktorá bola použitá nielen ako miesto havárie, ale aj ako miesto tábora preživších v prvej sérii mega populárneho seriálu Lost-Stratení. Hoci seriál v neskorších sezónach menil seriál miesta natáčania, fanúšikovia seriálu sa často zastavujú na Mokule'ia, aby videli, kde sa to všetko začalo. Objednajte si prehliadku a pozrite si ďalšie miesta Stratených, napríklad dedinu Dharma, Jacobov maják a ďalšie.

 

 

4. Dubrovník, Chorvátsko – Hra o tróny
Ak sa budete najbližšie prechádzať ulicami nádherného starobylého Dubrovníka v, možno v jeho dláždených uličkách a gotickej architektúre spoznáte Kráľovo prístavisko, alias hlavné mesto siedmich kráľovstiev v seriáli Hra o tróny. Ak si chcete urobiť niekoľko selfie na obzvlášť ikonických miestach, zamierte na dubrovnícke hradby, kde členovia rodu Lannisterovcov strávili väčšinu seriálu rozjímaním.

5. Oxfordská univerzita – Harry Potter
Slávna anglická univerzita slúžila ako dejisko mnohých scén v celej sérii o Harrym Potterovi. Od schodísk cez kláštory až po školskú Bodleianskú knižnicu - toľko zákutí univerzity sa stalo súčasťou Bradavíc, že sa pri jej návšteve môžete cítiť ako v skutočnom čarodejníckom svete. Na dôvažok - veľká sála oxfordskej Christ Church College bola inšpiráciou pre Veľkú sálu Bradavíc a obe sú takmer identické.

6. Bedford Street 90, New York - Priatelia
Seriál Priatelia si za roky svojej existencie vytvoril riadny kult, a tak je len príznačné, že bytový dom, v ktorom sa odohrávajú exteriérové zábery domov postáv, sa stal veľkou turistickou atrakciou. Zatiaľ čo interiéry dvoch hlavných bytov v seriáli boli v skutočnosti len kulisami z obchoďáku Burbank, zelenošedú fasádu použitú na exteriéry nájdete na rohu ulíc Bedford a Grove v manhattanskej štvrti Greenwich Village.

7. Skopelos, Grécko – Mamma mia!
Je ťažké zabudnúť na žiarivé farby a úžasnú architektúru gréckeho ostrova vo filme "Mamma Mia!" Hoci sa príbeh odohráva na fiktívnom ostrove, fanúšikovia môžu navštíviť skutočný ostrov Skopelos v západnej časti Egejského mora, kde sa film natáčal. Dokonca si môžete rezervovať autobusovú prehliadku, ktorá fanúšikov zavedie na niekoľko ikonických filmových miest vrátane kaplnky Agios Ioannis a pláže Kastani.

8. Cafe des 2 Moulins, Paríž – Amélia z Montmartru
Či už si sadnete a dáte si niečo dobré, alebo sa pred kaviarňou Cafe des 2 Moulins len zastavíte,  toto ikonické miesto nemôže obísť žiadny fanúšik slávneho francúzskeho romantického filmu "Amélia z Montmartru". Táto typická parížska kaviareň, ktorú zdobí žiarivo červená markíza, bola pracoviskom titulnej postavy filmu, ale aj mnohých kľúčových scén filmu a vzdáva hold svojej histórii obrazmi Amélie, ktoré sú dnes súčasťou výzdoby. Kaviareň nájdete na ulici Rue Lepic 15 na Montmartri.

 

 

9.  Harbor Freeway, Los Angeles – La La Land
Máloktorý film sa otvára s takou energiou ako La La Land. Živelné tanečné pohyby, pestrofarebné autá a oblečenie a v diaľke sa mihajúce centrum Los Angeles - to všetko je skutočne nezabudnuteľná scéna, ktorá sa odohráva na diaľnici Harbor Freeway, jednej z najrušnejších ciest v Los Angeles. Keďže ide o vyvýšenú diaľnicu, nebudete sa môcť po nej poprechádzať ako peší turista a fanúšik filmu, no môžete cez ňu aspoň prejsť a spomínať na nezabudnuteľné scény.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies