Milujete kávu? Toto sa stane, ak si ju doprajete denne!

NETKY.SK • 13 Máj 2018, 15:00 • 2 min
Milujete kávu? Toto sa stane, ak si ju doprajete denne!

Ak patríte k milovníkom kávy, určite by ste si mali prečítať nasledovné informácie.

slovakia

left justify in out

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov vôbec. Opantá svojou nezameniteľnou vôňou i výraznou chuťou a zároveň vás „nakopne“. Niekto si ju dopraje ráno, aby získal energiu, iný ku koláčiku po obede a mnohí z nás si nevedia život predstaviť bez niekoľkých šálok tohto teplého nápoja denne. Čo však na pravidelné pitie kávy hovoria odborníci?

 

Ani tí nešetria superlatívmi. Káva má pre náš organizmus totiž hneď niekoľko významných prínosov. Jedným z nich je aj skutočnosť, že posilňuje mozog. To, že sa vďaka nej zvyšuje naša pozornosť, ste zrejme tušili. Ale vedeli ste, že štúdie preukázali aj jej vplyv na prevenciu Alzheimerovej  či Parkinsonovej choroby? Dokonca 3 až 5 šálok nápoja denne výrazne znižuje riziko demencie a až o 45 percent (!) sa redukuje aj pravdepodobnosť nástupu Parkinsonovej choroby.

 

Káva okrem toho zrýchľuje metabolizmus. To znamená, že funguje ako spaľovač tukov. U vytrvalostných športovcov sa dokonca preukázalo, že šálka kávy po tréningu stála za 66 percentným nárastom svalového glykogénu. S funkciou metabolizmu súvisí aj cukrovka, ktorú pravidelné pitie kávy dokáže ovplyvniť tiež.

 

Zdá sa, že pitie kávy je aj skvelou prevenciou proti vzniku rakoviny. Tento jej účinok majú na svedomí antioxidanty, ktorých obsahuje naozaj veľa. Nájdeme tu aj vi­ta­míny B1, B2, B3 a B5, man­gán a dras­lík. Okrem toho v tele zvyšuje hladinu hormónov šťastia, čo má rovnako nesporný vplyv na prevenciu mnohých ochorení. Tým zároveň znižuje pravdepodobnosť samovražedných sklonov jednotlivca.

 

O káve by sme teda s čistým svedomím mohli povedať, že má na ľudský organizmus blahodarný vplyv. Dôležité je však aj to, pre akú kávu sa rozhodneme. Za kávu v pravom zmysle slova totiž nemožno považovať rôzne instantné zmesi. Vyberať si treba kvalitnú zrnkovú kávu, ktorú by sme mali piť ideálne bez mlieka, vďaka čomu zároveň intenzívnejšie precítime jej chuť. A, samozrejme, preháňať by sme to nemali ani so sladením.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies