Merkelová: EÚ zatiaľ nezruší sankcie voči Rusku

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 13:23 • 2 min
Merkelová: EÚ zatiaľ nezruší sankcie voči Rusku

BERLÍN - Európska únia nezruší sankcie voči Rusku, pokiaľ nebudú splnené všetky podmienky mierových dohôd z Minsku. Dolnej komore nemeckého parlamentu to vo štvrtok povedala kancelárka Angela Merkelová.

slovakia

left justify in out

Sankciami sa budú vo štvrtok a v piatok zaoberať lídri EÚ na svojom summite v Bruseli, kde by mali prediskutovať nemecko-francúzsky návrh spojiť hospodárske sankcie uvalené na Rusk s uplatňovaním mierových dohôd z Minska. "Nemôžeme zrušiť sankcie, ktorých platnosť sa končí v júli, kým nebudú splnené požiadavky minskej dohody," vyhlásila Merkelová. Na predĺženie sankcií je potrebný súhlas všetkých 28 členov EÚ, ktoré sú však v tejto otázke rozdelené. Niektoré chcú predĺžiť sankcie už na tomto summite, ďalšie chcú čakať do júna. Spojenie mierových dohôd so sankciami by automaticky znamenalo predĺženie sankcií až do konca tohto roku, keďže dohody z Minsku taktiež obsahujú koniec tohto roka ako konečný termín, dokedy má Ukrajina získať plnú kontrolu nad svojimi hranicami.

 

Merkelová tiež povedala, že podpísanie asociačnej dohody s Ukrajinou, Moldavskom a Gruzínskom neznamená, že tieto krajiny vstúpia do Európskej únie. Cieľom týchto dohôd s krajinami takzvaného Východného partnerstva je "zlepšiť životnú úroveň ich občanov". "Chceme im poskytnúť podporu EÚ pri budovaní právneho štátu a silnejšieho hospodárstva," zdôraznila Merkelová. Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko podpísali asociačné dohody s EÚ v júni minulého roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies