Údaje Revolutu odhalili, ako Slováci investovali v roku 2023

NETKY.SK • 11 Január 2024, 11:03 • 2 min
Údaje Revolutu odhalili, ako Slováci investovali v roku 2023

BRATISLAVA - Revolut, globálna finančná superaplikácia s viac ako 35 miliónmi zákazníkov po celom svete a vyše 200 000 zákazníkmi na Slovensku, odhaľuje niektoré investičné trendy na Slovensku a v celej Európe v roku 2023.

slovakia

left justify in out

V roku 2023 Revolut zaznamenal na Slovensku 66 % nárast obchodujúcich zákazníkov. Slováci patrili medzi popredných investorov prostredníctvom aplikácie Revolut v celej Európe, pričom priemerná hodnota účtu na obchodovanie s cennými papiermi na konci roka dosiahla 2 810 eur, čo je o 53 % viac v porovnaní s priemerom EHP (1 827 eur). Najobjemnejšie investičné účty mali zákazníci vo vekovej skupine 55 až 64 rokov, ktoré v priemere dosiahli sumu 6 391 eur.  

Zároveň je možné pozorovať aj rozdielnu rodovú dynamiku. Na Slovensku vedú v investičnom priestore muži, ktorí vykazujú vyššiu aktivitu a investujú výrazne vyššie sumy. Priemerná suma na účte u mužov predstavovala 3 163 eur, čo je 2-krát viac v porovnaní so ženami (1 542 eur).

V roku 2023 sa v rámci EHP na americkej burze najviac obchodovali akcie amerického automobilového gigantu Tesla. Ďalej nasledovali akcie americkej vesmírnej spoločnosti Momentus a čínskej automobilky NIO. Spomedzi európskych akcií najviac upútal pozornosť investorov pivovar Anheuser-Busch. Za ním nasledovala nemecká automobilová spoločnosť Volkswagen a holandská platobná spoločnosť Adyen.   

Rovnako ako väčšina Európanov, aj slovenskí investori sa nadchli pre akcie spoločnosti Tesla. Za ňou v obľúbenosti nasledovala čínska automobilka NIO a americký výrobca Clearfield. Najobchodovanejšími európskymi akciami boli nemecký výrobca zbraní Rheinmetall, Porsche a Anheuser-Busch.

Pre tých, ktorí majú záujem o diverzifikované a nákladovo efektívne finančné nástroje, minulý rok Revolut v rámci svojej aplikácie predstavil fondy obchodované na burze (ETF), ktoré ponúkajú široké diverzifikované portfólio aktív, ako sú akcie a dlhopisy. Investovanie do ETF fondov môže uľahčiť riadenie investičných rizík a znížiť náklady a čas strávený investičným prieskumom. S cieľom zaviazať sa k pravidelnému investovaniu a znížiť vplyv krátkodobej volatility cien Revolut nedávno pridal funkciu Pravidelné nákupy, ktorá umožňuje nakupovať akcie alebo ETF fondy vo vopred stanovenom čase a frekvencii. ETF fondy, ktoré si v roku 2023 zabezpečili popredné pozície medzi slovenskými investormi, boli Vanguard S&P 500, iShares Nasdaq 100 (Acc.) a iShares Core MSCI World.

V minulom roku mali Slováci medzi prvými prístup aj k flexibilným Revolut účtom, investičnému produktu, ktorý ponúka alternatívny spôsob správy úspor vo viacerých menách investovaním do fondov peňažného trhu. Flexibilné účty umožňujú dobíjanie a vyberanie prostriedkov kedykoľvek, s variabilným úrokom, ktorý sa pripisuje a vypláca denne. Od júla 2023 si Slováci na flexibilných účtoch nahromadili viac ako 25 miliónov eur, v priemere 2 970 eur na zákazníka.

 

Rolandas Juteika, vedúci služieb majetku a obchodu (EHP) uvádza: „Keď uvažujeme o roku 2023, pôsobivý nárast akciového trhu o viac ako 24 % podľa indexu S&P 500 a úžasných 54 % podľa indexu Nasdaq 100 bol dôkazom odolnosti a prispôsobivosti finančného prostredia. Vyhliadky na rok 2024 naznačujú, že úrokové sadzby by potenciálne mohli dosiahnuť dynamický vrchol na úrovni 4 % – 5 % v EHP. S poklesom úrokových sadzieb rastú ceny dlhopisov, čo predstavuje strategickú príležitosť pre investorov. Tieto príležitosti čoskoro sprístupníme našim zákazníkom len niekoľkými ťuknutiami na obrazovke telefónu,“ hovorí Juteika.
 
„Povzbudzujúci trend znižovania inflácie navyše pridáva na optimizme, čo prispieva k priaznivejšiemu prostrediu pre rôzne investičné stratégie. Pri vstupe do roku 2024 bude premyslený a vyvážený prístup s ohľadom na vyvíjajúce sa podmienky na trhu kľúčom k využitiu nových príležitostí,“ dodáva Juteika.

Revolut nedávno rozšíril svoju investičnú ponuku v rámci EHP o podiely európskych spoločností kótovaných na burze a predstavil doplnok Trading Pro – predplatné pre pokročilých obchodníkov so zníženým províznym poplatkom, vyššími limitmi na pokyny, pokročilou analýzou portfólia a desktopovým obchodným terminálom.

Prostredníctvom aplikácie Revolut ponúka zákazníkom prístup k viac ako 2 200 cenným papierom kótovaným v USA, viac ako 140 cenným papierom kótovaným v EÚ a 200 fondom obchodovaným na burze (ETF).

Investičné služby v EHP poskytuje Revolut Securities Europe UAB (Revolut), investičná spoločnosť autorizovaná a regulovaná Národnou bankou Litvy. Tieto informácie predstavujú investičné poradenstvo, odporúčanie ani návrh na prijatie akéhokoľvek investičného rozhodnutia. Slúžia len na informačné účely. S každou investíciou je spojené riziko, pričom výnos nie je zaručený. Hodnota investícií môže stúpať aj klesať a výnosy môžu byť ovplyvnené menovými výkyvmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Revolut, Foto: Denník E / Revolut (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies