Tohtoročný Music Festival Piešťany má tému Hudba vo svetle rámp

NETKY.SK • 31 Máj 2023, 14:15 • 2 min
Tohtoročný Music Festival Piešťany má tému Hudba vo svetle rámp

PIEŠŤANY - Music festival Piešťany (mfP) začne svoj 68. ročník v piatok (2. 6.) v piešťanskom Dome umenia. Motívom ročníka 2023 je spojenie hudby a scénického umenia pod názvom Hudba vo svetle rámp.

slovakia

left justify in out

Druhý najstarší hudobný festival na Slovensku – music festival Piešťany (mfP) začne svoj 68. ročník v piatok (2. 6.) v Dome umenia. Leitmotívom ročníka 2023 je spojenie hudby a scénického umenia pod názvom Hudba vo svetle rámp. Zaznejú slávne melódie zo slovenských filmov i aranžmány svetových filmových melódií i ukážky autentického spôsobu sprevádzania nemého filmu. Informoval o tom generálny riaditeľ organizátorskej Slovenskej filharmónie a dramaturg festivalu Marián Turner.

 

img

plagát podujatie mfp Piešťany

 

Festival odštartujú tradične slávnostné fanfáry v podaní Trombon Quartet. "Históriou filmovej hudby našej kinematografie nás na otváracom koncerte Hudba zo slovenských filmov prevedú Slovenská filharmónia a Slovenský filharmonický zbor pod vedením dirigenta Rastislava Štúra. Moderátorkou večera bude Iveta Malachovská, ktorá privíta aj špeciálnych hostí ako filmová režisérka Marianna Čengel-Solčanská či autorka filmovej hudby Ľubica Čekovská. Významným doplnkom programu bude filmový archív s ukážkami zo snímok zo zlatej éry slovenského filmu," uviedol Turner. Koncert je realizovaný v spolupráci so Slovenským ochranným zväzom autorským a Slovenským filmovým ústavom. Komorný koncert dua husle Lucia Šaray a harfa Katarína Turnerová s programom populárnych skladieb v "oscarových" filmoch bude 7. júna. Hudbu k nemým filmom v podaní Pressburg Saxophone Quartet si diváci môžu vypočuť 15. júna, o dva dni neskôr (17. 6.) odznejú najznámejšie filmové hity z filmov ako James Bond, Titanic, Pán prsteňov, Piráti z Karibiku, Vtedy na západe, E. T. mimozemšťan, Star Wars, Čeľuste v podaní študentov Konzervatória v Bratislave. Zoskupenie 4 tenori - Marian Vojtko & Pavel Vítek & Jan Kříž & Michal Bragagnolo v originálnych aranžmánoch zinterpretujú repertoár zložený z muzikálových a filmových melódií 20. júna. Do kina s Brass Quintetom pozve komorné zoskupenie plechových dychových nástrojov 25. júna.

 

img

zoskupenie 4 tenori

 

Slávnostný záverečný koncert 68. mfP má názov Zem spieva. Prvý celovečerný rovnomenný slovenský film po digitálnej úprave bude prvýkrát uvedený na veľkom plátne za sprievodu orchestra v podaní Štátnej filharmónie Košice a Speváckeho zboru Lúčnica 7. júla. Okrem koncertných vystúpení festival pozýva na predstavenie juniorského súboru Národného divadla Brno (26. 6.), Životopisný hudobný dokument Ennio o skladateľovi filmovej hudby Enniovi Morriconem (28. 6.) a životopisnú filmovú drámu o jednom z najtalentovanejších českých hudobných skladateľoch 18. storočia Josefovi Myslivečkovi (3. 7.). Koncertné vystúpenia sú naplánované na viacerých miestach Piešťan a v Novom Meste nad Váhom. Usporiadateľmi sú Slovenská filharmónia – Dom umenia Piešťany, mesto Piešťany, Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany.

 

jeden z minulých ročníkov mfp, ktorý otvoril koncert Slovenskej filharmónie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies