Prezidentské voľby 2019: Robert Mistrík

NETKY.SK • 17 Január 2019, 01:22 • 2 min
Prezidentské voľby 2019: Robert Mistrík

BRATISLAVA-15. mája 2018 oznámil Robert Mistrík svoju kandidatúru na post prezidenta SR vo voľbách v roku 2019. Urobil tak len hodinu po Kiskovom oznámení, že sa o post prezidenta nebude uchádzať. Robert napokon uviedol, že s oznámením kandidatúry samozrejme čakal na prezidenta, pretože ako protikandidát Andreja Kisku by do volieb nešiel.

slovakia

left justify in out

Robert Mistrík sa narodil 13. Augusta 1966 v Banskej Bystrici.

Pri štúdiu na vysokej škole v Bratislave spoznal aj svoju súčasnú manželku Zuzanu, ktorá po štúdiu začala pracovať v rozhlase, neskôr sa venovala rodine a v súčasnosti pomáha svojmu manželovi. 

Maturoval na Gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského

Začal sa venovať využitiu počítačov v chemickom výskume, a preto nastúpil na Chemicko-technologickú fakultu Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave, ktorú potom v roku 1991 absolvoval v odbore analytická chémia.

img


Na doktorandské štúdium sa rozhodol ísť na univerzitu vo Viedni, keďže sa po 1989 študentom otvoril svet a práve na tejto univerzite kedysi pôsobili viacerí držitelia Nobelových cien a viaceré významné osobnosti našich dejín, napríklad Ján Kollár či T.G. Masaryk.

Vďaka dobrému vzdelaniu potom odišiel na stáž do prestížneho výskumného ústavu v USA a v Inštitúte pre štandardy a technológie v štáte Maryland strávil 3 roky. Práve tam si Robert uvedomil, že jeho doterajší výskum má oveľa väčší potenciál, a tak odštartoval svoju kariéru.

 

A tak, keď sa Mistrík vrátil z Ameriky, založil v roku 1998 technologickú firmu HighChem, pôsobiacou v oblasti hmotnostnej spektrometrie, metabolomiky a chemických analýz, ktorú dodnes vedie. Aj keď to zozačiatku šlo s firmou pomaly, tieto výskumy si vyžadovali dlhoročnú prácu.

img

 

Úspechy počas pracovnej kariéry:

Podieľal sa na medzinárodných projektoch so zameraním na hľadanie biomarkerov rakoviny prsníka.
V roku 2007 mu bol v USA priznaný patent na identifikáciu látok, ktorý je základom pre hľadanie nových diagnostických markerov zákerných chorôb.
V roku 2009 sa stal laureátom vedeckej ceny Hlava Roka za najvýznamnejšiu inováciu.
Prednášal na rôznych prestížnych konferenciách a univerzitách po celom svete a je členom medzinárodných vedeckých organizácií.
V rokoch 2012 a 2014 bol zvolený za člena riaditeľov svetovej Metabolomickej spoločnosti, čo sa zatiaľ nepodarilo nikomu zo strednej a východnej Európy.
Jeho azda najväčší úspech zaznamenal v roku 2016, keď spolu s ostatnými lídrami v oblasti metabolomiky publikovali článok v časopise Nature Biotechnology, ktorý je jedným z najvýznamnejších vedeckých časopisov na svete.

Spoločne aj s jeho kolegami sa prepracovali na špičku v oblasti identifikácie látok využitím hmotnostnej spektrometrie. Ich riešenia dodnes našli uplatnenie vo viac ako 2 000 laboratóriách po celom svete.

Vyvinuli unikátnu databázu na identifikáciu ľudských metabolitov, liečiv, dopingových látok a enviromentálnych kontaminantov s názvom mzCloud. Medzi jej používateľov patria aj firmy ako Apple, Nike, Coca-Cola a stovky ďalších

 

15. mája 2018 oznámil Robert Mistrík svoju kandidatúru na post prezidenta SR vo voľbách v roku 2019. Urobil tak len hodinu po Kiskovom oznámení, že sa o post prezidenta nebude uchádzať. Robert napokon uviedol, že s oznámením kandidatúry samozrejme čakal na prezidenta, pretože ako protikandidát Andreja Kisku by do volieb nešiel.

 

Andrej Kiska ukázal, že prezident môže mať silné slovo. Môže byť protiváhou vláde, že dokáže zatlačiť, keď treba. Ako postupne vychádzalo najavo, že prezident Kiska nebude kandidovať, uvedomil som si, že ten priestor sa vyprázdni a politické strany si z toho asi urobia parlamentné voľby a výsledkom by bolo, že nový prezident bude len nejaký predstaviteľ politickej strany. Prezident by mal byť nezávislý a nestranícky. Cítim sa byť osobnostne pripravený a chcem pomôcť k modernejšiemu slovensku. Nesmieme dopustiť, aby Slovensku ušiel vlak. A na to, aby naša krajina išla správnym smerom ju nesmieme prenechať ľuďom, ktorí to s ňou nemyslia dobre.“

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies