Zelenskyj: „O vojne som vedel dopredu, ľudí som nevaroval, aby neušli."

NETKY.SK • 17 August 2022, 07:27 • 2 min
Zelenskyj: „O vojne som vedel dopredu, ľudí som nevaroval, aby neušli."

KYJEV - Ukrajinský prezident potvrdil, že vedel o tom, že Rusi napadnú jeho krajinu dopredu. Zároveň uviedol dôvod, pre ktorý svojich občanov nevaroval a nevyzval na evakuáciu.

slovakia

left justify in out

Volodymyr Zelenskyj to uviedol v rozhovore pre Washington Post. Medzinárodní partneri podľa neho síce Ukrajinu s predstihom upozorňovali na potenciálny ruský vpád, konkrétne dáta ale neposkytli.

 

„Ak by sme to zverejnili... dostali by nás za tri dni," povedal Zelenskyj. Ukrajinské vedenie malo podľa neho pocit, že nie je dobré vyvolávať paniku, ktorá by viedla k úteku ľudí z krajiny. 

 

„Keď sa začala invázia, boli sme takí silní, ako to len išlo. Niektorí ľudia odišli, ale väčšina zostala, bojovala za svoj domov," zdôraznil ukrajinský líder.

 

Zo sveta: Gazprom: Plyn pre Európu bude vďaka sankciám ešte drahší

 

img

 

Zelenskyj na otázku, či osobne vedel o chystanej plnohodnotnej invázii na Ukrajinu, odpovedal, že nikto netušil, ako presne bude vojna vyzerať. „Ako by tomu niekto mohol uveriť? Že budú (ruskí vojaci) mučiť ľudí a že to je ich cieľ? Nikto neveril, že to bude takto a nikto to nevedel," povedal.

 

Keď sa podľa neho Kyjev pýtal zahraničných partnerov na detaily ich varovania, napríklad odkiaľ bude invázia vedená a koľko vojakov sa jej účastní, nedostalo sa mu viac informácií, ako už mal. Zelenskyj tiež kritizoval, že Ukrajina síce dostala varovanie, ale nie zbrane, aby sa na ruský vpád pripravila.

 

img

 

Zelenskyj aj jeho ministri ešte týždeň pred vypuknutím vojny upokojoval občanov svojej krajiny v oficiálnych prejavoch. Drvivá väčšina obyvateľov tak nemohla pred vojnou ani utiecť, ich masívny odchod sa začal až v prvých dňoch vojny. 

 

Prečítajte si tiež: České ministerstvo priemyslu urobilo rázny krok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies