AKTUALIZÁCIA: Proces so Štefanom Ághom je odročený. Ágh chce predložiť ako dôkaz neznámu obálku!

NETKY.SK • 10 September 2021, 09:38 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Proces so Štefanom Ághom je odročený. Ágh chce predložiť ako dôkaz neznámu obálku!

PEZINOK - Ako prvý svedok v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza začal dnes vypovedať prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. Milan Fiľo už vypovedal tiež. Dnešné výpovede potvrdili dôvodnosť podania obžaloby na Štefana Ágha. Senát odročil proces na koniec októbra.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 10. septembra 13:20

 

Piatkové výpovede podnikateľa Milana Fiľa a prezidenta Slovenského futbalového zväzu Jána Kováčika potvrdili dôvodnosť podania obžaloby na Štefana Ágha v kauze televíznych zmeniek TV Markíza. Po ukončení pojednávania so Štefanom Ághom na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku to uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šanta. Proces senát ŠTS odročil na koniec októbra.

 

"Osobne si myslím, že sme sa z výpovede týchto svedkov dozvedeli veľmi veľa. Aj tieto dôkazy potvrdili dôvodnosť podania obžaloby. Svedkovia jasne vypovedali, že nemali o zmenkách žiadne vedomosti a ak by o nejakom ručiteľskom záväzku Markízy vedeli, vôbec by nevstupovali do Markízy," povedal Šanta.

 

Na odročenom pojednávaní v októbri chce obžalovaný predložiť ako dôkaz neznámu obálku. "S týmito tajomnými obálkami a listinami operoval už v prípravnom konaní. Ja som hlboko presvedčený, že som sa ako prokurátor s týmto návrhom vysporiadal. Súd ma k dispozícii dôkaz z mojej strany, ktorý spochybní tieto snahy obžalovaného o predkladanie nejakého relevantného dôkazu. Bližšie sa ale vyjadriť nemôžem, lebo je to vykonávanie dôkazov v utajenom režime,“ zdôraznil prokurátor.

 

Aktualizácia 10. septembra 12:00

 

Podnikateľ Milan Fiľo nepozná Štefana Ágha obžalovaného v kauze televíznych zmeniek TV Markíza. O zmenkách sa dozvedel približne pred dvomi - tromi rokmi z tlače. Uviedol to ako svedok počas piatkového pojednávania so Štefanom Ágha pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. "Neviem o tom nič. Dozvedel som sa o tom z tlače a potom až pri vypočúvaní. Nevedel som na začiatku, ani o čo ide." 

 

img

 

Svedok vypovedal len k odkupu podielov v TV Markíza v roku 2000. Vtedy odkúpil spoločne s prezidentom Slovenského futbalového zväzu Jánom Kováčikom podiel v televízii. "Nevedel som o žiadnych záväzkoch v TV Markíza. Nikdy som sa o takýto spor nezaujímal."

 

Pokiaľ by vedel, že existujú nejaké zmenky, nikdy by nevstúpil do vlastníckych práv televízie. On osobne mal lepšie vzťahy s Kováčikom ako bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom. Podľa vlastných slov s Ruskom nie je v kontakte 10 až 15 rokov a Mariana Kočnera videl dva razy.

 

Pôvodná správa

 

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie so Štefanom Ághom obžalovaným v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza.

 

img

 

Podnikateľ a šéf Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik sa o existencii miliónových zmeniek, za ktoré mala ručiť spoločnosť Markíza Slovakia, dozvedel až v roku 2016 z médií. Uviedol to dnes v rámci svojej svedeckej výpovede. Povedal, že bol poverený v roku 2000 americkou spoločnosťou CME vyjednávať s Marianom Kočnerom a Štefanom Ághom. V rámci riešenia takzvanej kauzy Gamatex, teda sporu o vlastníctvo Markízy. Kováčik uviedol, že vec sa nakoniec riešila prevodom 80 miliónov vtedajších korún Kočnerovi. „To bola v súvislosti s týmto rokovaním najvyššia suma."

 

Ďalej priblížil, že keď neskôr od bývalého riaditeľa Pavla Ruska kupoval podiel v Markíze, lebo ten sa chystal vstúpiť do politiky, pýtal sa ho, či má spoločnosť nejaké finančné záväzky. Rusko podľa neho odpovedal, že finančné záväzky sa týkajú len jeho osobne a nie spoločnosti.

 

Na proces sa dostavil aj podnikateľ Milan Fiľo, jeho substitučná obhajkyňa a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta.

 

V júli vypovedala svedkyňa a znalkyňa z Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru z odboru písmoznalectva. Vypovedal aj bývalý riaditeľ kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth.

 

Prečítajte si: V piatok pokračuje proces so Štefanom Ághom v kauze televíznych zmeniek

 

V prípade mesiac predtým vypovedali bývalí riaditelia TV Markíza, podnikateľ Jozef Dufčák a iní svedkovia. Prokurátor Šanta sa v júli vyjadril, že proces by sa mohol priblížiť do finále, teda že dokazovanie by sa mohlo  vyhlásiť za ukončené a súd by mohol pristúpiť k záverečným rečiam a napokon aj k vyhláseniu verdiktu. Ďalšie dve pojednávania sú naplánované na koniec septembra.

 

Pojednávanie so Štefanom Ághom sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky nesfalšoval a ním podpísané zmenky sú pravé. Obžalobu podal Šanta v júni minulého roka. Zmenky boli v sume 34,5 milióna eur.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies