Ministerstvo spravodlivosti USA žaluje spoločnosť Apple. Čo je predmetom žaloby?

NETKY.SK • 22 Marec 2024, 14:30 • 2 min
Ministerstvo spravodlivosti USA žaluje spoločnosť Apple. Čo je predmetom žaloby?

Ministerstvo spravodlivosti USA spolu s ďalšími 16 štátnymi a okresnými generálnymi prokurátormi podalo vo štvrtok 21. marca proti spoločnosti Apple občianskoprávnu protimonopolnú žalobu, v ktorej obviňuje technologického giganta z nezákonného udržiavania monopolu na smartfóny.

slovakia

left justify in out

"Spoločnosť Apple si udržiava monopolné postavenie na trhu so smartfónmi nielen tým, že si udržiava náskok pred konkurenciou, ale aj tým, že porušuje federálne antitrustové právo," povedal generálny prokurátor Merrick Garland na tlačovej konferencii vo Washingtone.

"Tvrdíme, že spoločnosť Apple používa stratégiu, ktorá sa opiera o vylučujúce, protisúťažné správanie, ktoré poškodzuje spotrebiteľov aj vývojárov. Spotrebitelia by nemali platiť vyššie ceny, pretože spoločnosti porušujú zákon," dodal Garland.

Generálny prokurátor tiež uviedol, že spoločnosť Apple vykonáva svoje vylučujúce a protisúťažné konanie dvoma hlavnými spôsobmi. Po prvé, Apple ukladá zmluvné obmedzenia a poplatky, ktoré obmedzujú funkcie a vlastnosti, ktoré môžu vývojári ponúknuť používateľom iPhonu. Po druhé, spoločnosť Apple selektívne obmedzuje prístup k bodom prepojenia medzi aplikáciami tretích strán a operačným systémom iPhonu, čím zhoršuje funkčnosť aplikácií a príslušenstva iných výrobcov.

Okrem toho používatelia iPhonov vnímajú konkurenčné smartfóny ako menej kvalitné, pretože skúsenosti s posielaním správ priateľom a rodine, ktorí nevlastnia iPhone, sú horšie - "aj keď práve spoločnosť Apple je zodpovedná za rozbitie medziplatformových správ," povedal Garland.

Spoločnosť Apple odôvodnila svoj postup regulácie sťahovania prostredníctvom obchodu App Store tým, že je nevyhnutný na zachovanie bezpečnosti iPhonu minimalizovaním rizika vírusov a podvodných činností.

Technologickí giganti čelia v posledných rokoch čoraz väčšej kontrole. Po 16-mesačnom vyšetrovaní spoločností Apple, Amazon, Facebook (teraz Meta) a Google vydal v októbri 2020 protimonopolný podvýbor patriaci pod justičný výbor Snemovne reprezentantov správu, v ktorej tvrdí, že tieto štyri veľké technologické spoločnosti majú monopolnú moc a potrebujú viac vládnej regulácie.

Žaloba proti spoločnosti Apple je najnovším opatrením protimonopolných orgánov USA proti "veľkej štvorke". Protimonopolné regulačné orgány podali žaloby aj proti ostatným trom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies