Macron sa spolieha na Si Ťin-pchinga, že privedie Rusko k rozumu

NETKY.SK • 6 Apríl 2023, 19:00 • 2 min
Macron sa spolieha na Si Ťin-pchinga, že privedie Rusko k rozumu

Peking - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok čínskemu lídrovi Si Ťin-pchingovi povedal, že sa naňho spolieha, že privedie Rusko späť k rozumu v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Francúzsky prezident, ktorý dorazil v stredu na trojdňovú návštevu Číny, dal jasne najavo, že sa bude snažiť odradiť Čínu od podporovania invázie Ruska na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

"Viem, že sa môžem na vás spoľahnúť, že privediete Rusko k rozumu a všetkých k rokovaciemu stolu," uviedol Macron počas stretnutia so Si Ťin-pchingom v Pekingu. Čínsky prezident privítal Macrona pred Veľkou sálou ľudu v centre Pekingu s vojenskými poctami, uvádza agentúra DPA. V priebehu ich stretnutia zverejnila čínska štátna televízia správu, v ktorej Si Ťin-pching vyzdvihol pozitívne a stabilné vzťahy Číny a Francúzska v čase, keď je svet podľa neho vystavený "intenzívnym dejinným zmenám". Macron uviedol, že jeho návšteva Pekingu by mohla zohrať dôležitú úlohu pri hľadaní cesty k mieru na Ukrajine, a ocenil ochotu Číny zaviazať sa k dosiahnutiu výsledkov. Prvá návšteva Macrona v Číne od roku 2019 prebieha v čase, keď Západ zvyšuje tlak na Peking, aby presadzoval na mier na Ukrajine. Čína síce oficiálne vystupuje v konflikte na Ukrajine ako neutrálna, no inváziu Ruska neodsúdila. TASR správu prevzala od agentúry AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies