Erdogan zatiaľ nevidí prijateľný plán pre bezpečnostnú zónu v Sýrii

NETKY.SK • 5 Február 2019, 14:16 • 2 min
Erdogan zatiaľ nevidí prijateľný plán pre bezpečnostnú zónu v Sýrii

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že zatiaľ nevidel zo strany USA prijateľný plán na zriadenie bezpečnostnej zóny na severovýchode Sýrie. Vyjadril sa tak tri týždne po tom, ako americký prezident Donald Trump navrhol vytvorenie takejto zóny, pripomína agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Turecko chce zriadiť bezpečnostnú zónu s logistickou podporou od spojencov a tvrdí, že by sa na jej území nemali nachádzať Oddiely ľudovej obrany (YPG) sýrskych Kurdov, ktorí boli v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) blízkymi spojencami Washingtonu. Ankara však považuje tieto kurdské milície za teroristickú skupinu.

 

 

Po mesiacoch nezhôd sa Ankara a Washington v júni dohodli na cestovnej mape, ktorá má za cieľ odchod YPG z Manbidžu. Turecko už viackrát vyjadrilo frustráciu z toho, že sa odkladá implementácia tohto plánu. Trump krajinu varoval, aby neútočila na kurdských bojovníkov v Sýrii a minulý mesiac dokonca pohrozil jej ekonomickým zničenímvv prípade, ak Ankara na YPG zaútočí. Ankara opakovane pohrozila, že uskutoční cezhraničnú operáciu namierenú proti oddielom sýrskych Kurdov. Turecko však tieto plány pozastavilo po tom, ako Trump prekvapujúco v decembri avizoval stiahnutie približne 2000 amerických vojakov zo Sýrie, čo turecká vláda uvítala.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Estados Unidos va a retirar sus tropas de Siria, indicó este miércoles a un funcionario después de que el presidente Donald Trump afirmara que ya se alcanzó el objetivo de vencer al grupo yihadista Estado Islámico (EI) en ese país. Esta decisión tendría importantes consecuencias geopolíticas y plantea muchas cuestiones relativas al futuro de las milicias kurdas apoyadas por Estados Unidos que combaten contra el EI en la zona. Actualmente hay 2.000 efectivos estadounidenses en Siria, la mayoría de ellos en misiones de apoyo de entrenamiento y asesoramiento a las fuerzas locales de combate. Foto: AFP / DELIL SOULEIMAN / Archivo . #RDiario #RD24horas #ViveLaNoticia #withdrawaloftroopsfromSyria #USASyria

Príspevok, ktorý zdieľa RD24Horas (@rd24horas),



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona