Skutočný Sheldon Cooper? 12-ročný chlapec si vyrobil vlastný jadrový reaktor!

NETKY.SK • 27 Február 2019, 12:5 • 2 min
Skutočný Sheldon Cooper? 12-ročný chlapec si vyrobil vlastný jadrový reaktor!

Niekto hráva futbal, iný sa učí jazyky alebo trávi čas s kamarátmi. Jackson Oswalt si však vo voľnom čase vyrobil jadrový reaktor.

slovakia

left justify in out

Mladý chlapec z amerického Memphisu mal odmalička iné záujmy ako jeho rovesníci. Kým oni hrali videohry, Jackson v tichosti pracoval na svojom veľkom projekte. A tak sa mu ako 12-ročnému podarilo vo svojom dome vyrobiť reaktor na jadrovú fúziu!

 

Samozrejme, takéto niečo by nebolo reálne bez výraznej podpory jeho rodičov. Tí do „pokusov“ svojho syna vložili nemalé financie, konkrétne ide o čiastku vo výške okolo 10-tisíc amerických dolárov. Okrem toho mu v dome vyhradili špeciálnu miestnosť, ktorú pretvorili na domáce laboratórium.

 

 

Dnes má Jackson už 14 rokov a na svoj „výtvor“ je stále veľmi hrdý. Ako uvádza, pri výrobe reaktora nevychádzal z odborných postupov v literatúre, učil sa na vlastných chybách. Je jasné, že základné poznatky o fungovaní jednotlivých súčiastok si naštudoval, no všetko ostatné riešil systémom „pokus-omyl“. Vďaka tomu sa naučil o súvislosti medzi časťami zariadenia oveľa viac.

 

 

Odkiaľ malo 12-ročné dieťa súčiastky potrebné na zostrojenie jadrového reaktora? Podľa slov malého vedca na to využil niektoré predmety z domácnosti, iné si postupne poobjednával z eBay, prípadne ich pretvoril tak, aby mu vyhovovali. Jeho otec, ktorý fyzike veľmi nerozumie, synove postupy konzultoval s odborníkmi, pretože si uvedomoval, že nejde o úplne bezpečnú „zábavku“. Teraz, keď sa chlapec stal najmladším človekom na svete, ktorý podobný prístroj samostatne zložil, je na Jacksona mimoriadne hrdý.

 

Nuž, Jackson Oswalt sa v živote zrejme nestratí...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona