V Arktíde, v súostroví Zeme Františka Jozefa, zmizol polostrov

NETKY.SK • 4 December 2021, 15:09 • 2 min
V Arktíde, v súostroví Zeme Františka Jozefa, zmizol polostrov

MURMANSK – Zamestnanci ruského Arktického národného parku počas jazdy okolo ostrova Eva-Liv v súostroví Zem Františka Jozefa zistili, že polostrov končiaci mysom Mesjatsev, sa takmer úplne roztopil.

slovakia

left justify in out

V jej strede sa vytvorila úžina široká tri kilometre. „Pozorovania prišli na to, že mys sa postupne roztápa, pričom jeho jednu časť už dnes tvorí iba kus ľadu stojaci na plytčine. Tento objav si vyžaduje pozornosť hydrografického úradu a zmeny smerov plavby,“ hovoria slová uvedené v správe riaditeľa národného parku Alexandra Kirilova. Poznamenal tiež, že mapa tohto ostrova bola vyhotovená v polovici minulého storočia a aktuálne je zastaraná.

 

Toto nie je prvé prekvapenie, ktoré si ostrov Eva-Liv pripravil pre cestovateľov. V roku 1894, kedy bol objavený Fridtjofom Nansenom, sa predpokladalo, že ide o dva ostrovy. Ich objaviteľ ich dokonca pomenoval dvoma názvami: veľký – Eva, na počesť svojej manželky, malý – Liv, na počesť svojej dcéry.

 

img

 

„Neskôr sa ukázalo, že ide o jeden celý ostrov. A teraz sa ukazuje, že jeho plocha sa každým rokom zmenšuje a aká bude podoba v budúcnosti, nie je známe,“ vysvetlili v Arktickom národnom parku.

 

Prvé správy o tom, že sa polostrov s mysom Masjatsev oddelil od ostrova Eva-Liv, sa objavili až v roku 2017, teraz sa túto informáciu podarilo potvrdiť. „Spoľahlivým dôkazom je fotografia a video natočené z kvadrokoptéry, ktoré urobila Alexandra Barymova, zamestnankyňa Centra morského výskumu Moskovskej štátnej univerzity, a podelila sa s nami,“ citujú slová vedúceho oddelenia ochrany historického a kultúrneho dedičstva Jevgenija Rrmolova v Arktickom národnom parku.

 

img

 

V dôsledku klimatických zmien sa obrysy ľadovcov Zeme Františka Jozefa rýchlo menia. Na súostroví je stále veľa miest pre potenciálne geografické objavy, hovoria odborníci.    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies