Rally Dakar: Svitko figuruje po prvej etape v top 15, ako sa darilo ostatným Slovákom?

NETKY.SK • 3 Január 2021, 16:17 • 2 min
Rally Dakar: Svitko figuruje po prvej etape v top 15, ako sa darilo ostatným Slovákom?

SAUDSKÁ ARÁBIA - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko, ktorý sa špecializuje na púštne preteky Rally Dakar, skončil v prvej etape nového ročníka 2021 na 14. mieste.

slovakia

left justify in out

Slušný začiatok

Úvodná etapa tradičných pretekov, ktoré sa tento rok konajú iba na území Saudskej Arábie, viedla z Džiddy do mesta Biša a meraný úsek mal dĺžku 277 km. Skúsený slovenský motocyklista jazdiaci na stroji KTM zaostal o 9:39 min. za víťazom etapy Austrálčanom Tobym Priceom. 

 

 

Fenomenálna kariéra 

V celkovom poradí Svitko poskočil z 21. na 15. miesto, jeho odstup za lídrom Priceom je 10:39 min. Tridsaťtriročný Austrálčan je na svojom trinástom Dakare, v rokoch 2016 a 2019 to dotiahol až k celkovému triumfu v kategórii motocyklov.

 

Problémy aj na líderskej pozícii 
"Máme za sebou len prvý deň a ani ja som sa nevyhol problémom s navigáciou. Približne 7 km pred cieľom som sa dostal mimo trate a chvíľu mi trvalo, kým som sa zaradil naspäť." 

 

 

"Celkovo to budú zrejme vyrovnané preteky s častými zmenami v celkovom poradí. Preto treba zachovať pokoj a koncentrovať sa na robotu," uviedol Toby Price na webe dakar.com.

 

Priebežné poradie 

Druhé miesto si v úvodnej časovej skúške Dakaru 2021 vybojoval Argentínčan Kevin Benavides a tretí bol v cieli Rakúšan Matthias Walkner. Za víťazným Priceom zaostali o 31 a 32 sekúnd.

 

 

V nedeľu sa nedarilo víťazovi úvodného prológu. Američan Ricky Brabec preťal cieľovú čiaru s mankom 18:32 min na Pricea. Podľa oficiálneho webu pretekov časovú stratu nabral hneď na začiatku meraného úseku. Brabec skončil na 24. mieste a celkovo mu patrí rovnako 24. priečka.

 

Pokračujú zatiaľ všetci Slováci 
Ďalší dvaja slovenskí účastníci súťaže motocyklov na tradičnom púštnom dobrodružstve sa umiestnili až v druhej päťdesiatke výsledkovej listiny. Martin Benko bol päťdesiaty druhý s mankom 1:21:46 h a Erika Vlčáka klasifikovali na 70. mieste (2:18:23). Rovnaké miesta im patria aj v celkovom poradí. V súťaži pokračuje 80 motocyklistov.

 

 

Slovenský navigátor českého jazdca 
V súťaži automobilov vyhral prvú etapu Španiel Carlos Sainz pred Francúzom Stéphanem Peterhanselom a Čechom Martinom Prokopom. Jediný slovenský zástupca v tejto kategórii Marek Sýkora, ktorý je navigátor Čecha Miroslava Zapletala, skončil na 20. mieste. Celkovo im patrí 21. priečka so stratou 23:25 min za lídrom Sainzom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies