Taliansko chce pokutovať mimovládne organizácie za záchranu migrantov

NETKY.SK • 14 Máj 2019, 06:51 • 2 min
Taliansko chce pokutovať mimovládne organizácie za záchranu migrantov

RÍM - Talianska vláda sa rozhodla rázne zakročiť proti pribúdaniu migrantov v krajine. Všetky mimovládne organizácie, ktoré by na pevninu chceli privážať migrantov zachránených na mori, by mali byť pokutované sumou 5500 eur za každého z nich.

slovakia

left justify in out

Radikálny dekrét pochádza  z dielne talianskeho krajne pravicového ministra vnútra Mattea Salviniho. Jeho kritici tvrdia, že takýto počin by bol "vyhlásením vojny mimovládnym organizáciám, ktoré na mori zachraňujú životy".

 

img

 

Tento kontroverzný návrh predložia výboru ministrov počas najbližších dní a parlament o ňom bude hlasovať. Ak by prešiel, mimovládne organizácie budú zákonne pokutované sumami 3500-5500 eur za každého jedného zachráneného migranta, ktorého vylodia na území Talianska. Okrem toho sa budú v niektorých prípadoch rušiť povolenia alebo oprávnenia na prepravovanie ľudí na palube lodí, a to ma mesiac až rok.

 

Cieľom nového nariadenia je zastaviť prílev migrantov do Talianska. Tých na územie štátu privážajú mimovládne organizácie, ktoré sa venujú ich záchrane v Stredozemnom mori. Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) by v prípade platnosti dekrétu za uplynulé tri roky musela zaplatiť za záchranu 80.000 ľudí pokutu 440 miliónov eur.

 

img

 

Salvini sa už v minulosti vyjadril, že záchranárske lode nie sú v talianskych vodách vítané. Poriadne to skomplikoval niekoľkým plavidlám na mori. Salvini sa týmto postojom snaží tlačiť na ostatné európske štáty, aby prijímali viac migrantov.

 

Minulý týždeň v piatok sa utopilo približne 70 ľudí snažiacich sa dosiahnuť brehy Európy z Líbye po tom, ako sa ich plavidlo prevrhlo. Celkovo tento rok na ceste do Európy prišlo o život 17-tisíc ľudí, čo je však stále menej než za rovnaké obdobie v minulom roku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies