Lotyšsko chce spraviť historický krok vo vzťahu s Ruskom

NETKY.SK • 20 Apríl 2022, 06:00 • 2 min
Lotyšsko chce spraviť historický krok vo vzťahu s Ruskom

RIGA - Po ruskej invázii na Ukrajinu sa väčšina sveta postavila proti Rusku a zavádza sankcie, ktoré majú oslabiť krajinu. Lotyšská vláda teraz spravila významné rozhodnutie.

slovakia

left justify in out

Lotyšsko sa chce najneskôr začiatkom budúceho roka zbaviť závislosti od ruského plynu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

 

img

Lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs

 

Lotyšská vláda v utorok rozhodla, že do 1. januára 2023 zastaví import plynu z Ruska, uviedol po zasadnutí kabinetu minister hospodárstva Janis Vitenbergs. Vitenbergs označil rozhodnutie za historicky dôležité pre posilnenie energetickej bezpečnosti a nezávislosti Lotyšska. Zodpovedajúcu zmenu zákona ešte musí schváliť parlament.

 

Prečítajte si tiež: Rusi dobyli Kreminnu!

 

Vláda z dôvodu zabezpečenia dodávok rozhodla o vybudovaní strategických rezerv skvapalneného plynu v podzemnom zásobníku v Inčukalns. Plyn by mal do zásobníka smerovať cez terminál v susednej Litve. Okrem toho chce Riga rokovať s Estónskom a Fínskom o potenciálnych dodávkach cez terminál, ktorý spoločne plánujú tieto krajiny vybudovať.

 

img

 

Lotyšsko okrem toho plánuje výstavbu vlastného terminálu na skvapalnený plyn. Podľa Vitenbergsa by mohol byť hotový koncom roka 2023 alebo začiatkom roka 2024.

 

Možno vás zaujme: Saudská Arábia zvýšila export ropy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies