Lekárske odborové združenie víta rozhodnutie súdu v spore štátu s Pentou

NETKY.SK • 19 Júl 2019, 17:46 • 2 min
Lekárske odborové združenie víta rozhodnutie súdu v spore štátu s Pentou

BRATISLAVA - Lekárske odborové združenie (LOZ) víta rozhodnutie súdu, ktorý zamietol žalobu v spore finančnej skupiny Penta so štátom pre zákaz zisku zdravotných poisťovní. O tom informoval predseda LOZ Peter Visolajský.

slovakia

left justify in out

"Zdravotné poistenie ako povinné odvody platené všetkými občanmi nemajú byť zdrojom zisku, ani sa z nich nemajú stavať vily na Bahamách, ale majú sa používať na zachraňovanie životov, liečenie chorých a zlepšovanie zdravotného stavu obyvateľov SR," povedal Visolajský. Lekárski odborári preto podľa jeho slov vítajú rozhodnutie súdu.

 

Rozhodnutie je podľa Visolajského úspechom štátu, ktorý obránil záujmy svojich občanov pred "drzými záujmami oligarchie".

 

Dodal tiež, že ide o úspech práce jednotlivých zamestnancov Ministerstva financií SR, ako aj štátnych úradníkov.

 

"Týmto, ako nemocniční lekári a ako občania chceme verejne poďakovať všetkým, ktorí zastupovali v tomto súdnom spore štát a záujmy jeho občanov. Z viacerých štátnych úradníkov chceme vyzdvihnúť v tomto súdnom spore veľké nasadenie a skvelú prácu pani Andrey Holíkovej," doplnil Visolajský.

 

img

 

Okresný súd Bratislava I v piatok zamietol žalobu v spore finančnej skupiny Penta so štátom pre zákaz zisku zdravotných poisťovní. Štát tak podľa sudkyne nemusí vyplatiť odškodnenie vyše 82 miliónov eur plus úroky z omeškania vo výške viac ako 140 miliónov eur za škodu, ktorú mal spôsobiť zákaz zisku. Rozsudok nie je právoplatný.

 

Spoločnosť HICEE B. V., patriaca Pente, žiadala od Slovenskej republiky peniaze ako odškodnenie za to, že štát v minulosti zakázal majiteľom poisťovne vyplatiť si zisk. Spor medzi štátom a finančnou skupinou Penta trvá od roku 2010, súd sa začal vlani. Penta pôvodne chcela od štátu 750 miliónov eur za zákaz zisku. Zákon upravujúci podnikanie zdravotných poisťovní sa medzičasom zmenil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona