Ťažký je ten osud ľavákov. Niektoré fakty vám vyrazia dych

NETKY.SK • 13 September 2022, 13:00 • 2 min
Ťažký je ten osud ľavákov. Niektoré fakty vám vyrazia dych

Keď je niečo iné, a je jedno čo, ľudia sa zvyčajne zahľadia s nedôverou. Že sa to robí tak a všetci sú na to zvyknutí, že sa to dá odnaučiť. Podobné reči a ešte aj oveľa tvrdšie, si museli kedysi vypočuť ľaváci, lebo skutočnosť, že na žitie viac využívali ľavú, a nie zvyčajnú pravú ruku, daktorí nevedeli celkom dobre zniesť.

slovakia

left justify in out

Kiežby boli ľaváci len kritizovaní, veď koniec koncov každý, či starý alebo mladý, si občas proti vôli vypočuje zopár odsudzujúcich slov, ale oni navyše boli i vedení, aby prestali fungovať tak, ako fungujú. Aby sa pretvorili na pravákov, aby len nebodaj nevyčnievali.

Pravda, obdobia sa, našťastie, poposúvali, ale i v súčasnosti by sme našli staré matere, ktoré si myslia, že ľavou rukou by sa nemalo priveľmi plytvať, lebo lepšia je tá druhá. Tak alebo onak, títo nevšední jedinci to veru nemajú jednoduché a zrejme ani mať nebudú, aj keď oplývajú aj prednosťami na závidenie.

 

Inteligencia

 

Podľa štatistík sú vraj ľaváci inteligentnejší, čo by potvrdili aj geniálni muži, ktorých mená poznáme a prechovávame k nim obdiv. Dominantnejšiu ľavú ruku mali, napríklad, Charles Darwin, Albert Einstein, Isaac Newton alebo aj Benjamin Franklin. Fascinujúce je aj zistenie, že každý štvrtý človek vo vesmíre, sa mohol pochváliť tým, že je ľavák.

 

Schizofrénia

 

Istý Jadon Webb, pracujúci na univerzite Yale, nielen upozornil, ale aj vysvetlil, prečo ľaváci často trpia schizofréniou. Vraj ľavá a pravá hemisféra mozgu medzi sebou vedú neustály súboj, a preto sú vystavovaní aj ťažkostiam.

 

Rýchlejšie

 

Výskumníci z Austrálie zistili, že ľaváci reagujú rýchlejšie, vďaka čomu sú a môžu byť zdatnejší v športoch. Rýchlejšie riešia, čo riešiť musia, a sú schopní spracovávať niekoľko podnetov naraz.

Menej pomaly hrávajú počítačové hry, dokážu komunikovať sústredenejšie a bez menších problémov je im možné zveriť viaceré, možno i závažnejšie úlohy.

 

Zarábajú menej

 

O čosi menej potešujúce je, že ľaváci vraj zarábajú menej. Za myšlienku je zodpovedný Joshua Goodman, ekonóm pôsobiaci na Harvardskej univerzite, ktorý sa nechal počuť, že praváci sú pri pohovoroch úspešnejší, majú lepšie výsledky v testoch a aj v štúdiu najmä na vysokých školách. Z toho vyplýva, že chudáci ľaváci sa niekedy musia uspokojiť s nižšími platmi a inými zamestnaneckými výhodami.

 

Pochmúrnejší

 

Na ľavákov sa o niečo viac nalepuje zlá nálada, aj bývajú viac hnevliví a podráždení. Opäť je, podľa všetkého, na vine boj ľavej a pravej hemisféry, lebo kým jedna zastupuje logiku, tá druhá drží v moci emócie, a tak je citlivosť zatlačená rozumom a rozum zasa zdoláva citlivosť.

 

Narodení skôr

 

Ak sa bábätko narodí predčasne, je vraj vyššia pravdepodobnosť, že sa stane ľavákom. Vedecky sa to dá objasniť tak, že mozog sa celkom nevyvinul, nestihol sa zamerať na pravú časť tela, ktorá prebieha v posledných týždňoch tehotenstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies