Borisa Kollára mrzí, že prezidentka dáva odkazy cez médiá, kancelária prezidentky mu oponuje

NETKY.SK • 27 December 2020, 13:24 • 2 min
Borisa Kollára mrzí, že prezidentka dáva odkazy cez médiá, kancelária prezidentky mu oponuje

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Boris Kollár v rozhovore pre TASR uviedol, že prezidentku rešpektuje, podľa neho si ale robí často vlastnú politiku. Poznáme aj vyjadrenie prezidentky SR.

slovakia

left justify in out

Prededa parlamentu a zároveň predseda strany SME RODINA, súhlasí s výzvou prezidentky, aby si ústavní činitelia neposielali odkazy cez médiá, mrzí ho však, že sama to urobila. S premiérom Igorom Matovičom má Kollár podstatne bližšie vzťahy, keďže sú spolu vo vládnej koalícii.

 

 

„V niektorých prípadoch má pani prezidentka pravdu, v niektorých prípadoch si robí vlastnú politiku cez vracanie niektorých zákonov. Treba si uvedomiť, že aj pani prezidentka nie je úplne beznázorová. Má svoj názor, vyšla z nejakej politickej strany, má nejaké videnie sveta a podľa toho sa aj správa. To je úplne v poriadku. Nenapádam ju, je to jej legitímne právo," reagoval Kollár na margo toho, že prezidentka vracia viacero zákonov do parlamentu, ktoré nie sú dobre pripravené, alebo nespĺňajú podmienky pre skrátené legislatívne konanie.

 

Čítajte viac: Ani vetovanie prezidentky Čaputovej nepomohlo. Obedy dotované štátom už nebudú

 

Prezidentka od novembra vrátila zákon do parlamentu trikrát a dva zákony nepodpísala. Nepodpísané prezidentkou tak vstúpili do platnosti Zákon zo 17. decembra 2020, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 544/2010  Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov a Zákon z 9. decembra 2020, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 131/2002 Z. z o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 269/2018 Z. z. o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania a o zmene a doplnení zákona č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

 

img

 

Kollárove výhrady

 

Boris Kollár v rozhovore tiež spomenul jeho výhrady voči komunikácii hlavy štátu. „Veľmi ma mrzí, že na jednej strane nás všetkých pani prezidentka vyzýva, aby sme nekomunikovali cez médiá, aby sme si tieto veci vyriešili medzi štyrmi stenami na koaličných radách, alebo na úrade vlády. Myslím si, že má absolútnu pravdu, takto sa to má robiť. Ale potom ma zabolí, keď vyzýva cez médiá pána premiéra," povedal pre TASR Kollár.

 

Bol by teda rád, keby plnila svoje slová, porozprávala sa s ním a vysvetlila si veci súkromne. Hovorí, že keď prezidentka zavolá premiéra, vždy príde. „Myslím si, že toto nie je vláda, ktorá by ignorovala prezidenta SR," dodal predseda parlamentu.

 

 

img

 

Vyjadrenie prezidentky

 

S premiérom sa prezidentka podľa hovorcu rada osobne stretne, ponuku na spoluprácu od nej dostal opakovane. „Prezidentka si uvedomuje náročnosť situácie, v ktorej sa táto vláda nachádza. Snaží sa preto konať maximálne konštruktívne. To však nie je v rozpore s tým, že ako hlava štátu má vyjadriť svoj názor alebo byť kritická, ak je na to dôvod," upozornil jej hovorcaMartin Strižinec.

 

V súvislosti s plošným testovaním na začiatku novembra prezidentka podľa hovorcu nevyzvala na jeho zastavenie. „Tlmočila len informáciu, ktorú dostala od veliteľa operácie a náčelníka generálneho štábu. Z nej vyplývalo, že nie každý, kto sa bude chcieť dať otestovať, sa na test aj dostane. V takom prípade vyzvala, aby vláda prehodnotila sankcie voči ľuďom, ktorí nebudú môcť byť otestovaní, aby výsledkom nebol vznik dvoch kategórií občanov," spresnil hovorca postoj hlavy štátu.

 

img

 

„Prezidentka primárne svoju nespokojnosť a názory komunikuje členom vlády osobne. Aj s premiérom absolvovala viacero osobných stretnutí vrátane stretnutia, na ktorom mu povedala, že situácia si vyžaduje zmenu štýlu riadenia. Premiér o týchto názoroch prezidentky vedel. Keďže k zmene v štýle manažovania krízy nedošlo, je pochopiteľné, že v reakcii na otázku moderátora Braňa Závodského vyjadrila prezidentka svoj názor, a to, že premiér by mal zvážiť, či nebude lepšie v takom prípade odovzdať riadenie pandemickej krízy niekomu inému," dodal na záver Strižinec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies