Litva kúpi od Francúzska húfnice na posilnenie svojich obranných schopností

NETKY.SK • 14 Jún 2022, 09:15 • 2 min
Litva kúpi od Francúzska húfnice na posilnenie svojich obranných schopností

VILNIUS/PARÍŽ – Litva podpísala s Francúzskom dohodu o nákupe 18 samohybných húfnic typu Caesar, ktoré majú posilniť obranné schopnosti litovskej armády, oznámili v pondelok ministri obrany oboch krajín. TASR správu prevzala z denníka The Guardian, ktorý o tom informoval v utorok.

slovakia

left justify in out

Litva, ktorá je členom Európskej únie i Severoatlantickej aliancie, tak navýši svoj obranný rozpočet o ďalších 300 miliónov eur, keďže vojna na Ukrajine spôsobila zvýšenie bezpečnostných obáv.

 

 

„Litva kúpi od Francúzska 18 húfnic Caesar Mark II, ktoré výrazne posilnia obranné schopnosti litovských ozbrojených síl,“ uviedol na sociálnej sieti Twitter litovský minister obrany Arvydas Anušauskas. Zároveň dodal, že ide o najväčší nákupný projekt takéhoto druhu medzi Litvou a Francúzskom. Anušauskas k príspevku na Twitteri zverejnil aj fotografiu so svojím francúzskym náprotivkom Sébastienom Lecornuom.

 

 

Pobaltské krajiny – Litva, Lotyšsko a Estónsko – sú všetky členmi NATO a v minulosti boli súčasťou Sovietskeho zväzu. Po tom, ako Rusko 24. februára vpadlo na Ukrajinu, ponúkli Ukrajine vojenskú i humanitárnu pomoc. Litva uvádza, že poslala Ukrajine vojenské dodávky v hodnote desiatok miliónov eur vrátane protilietadlových striel Stinger, mínometov, pušiek, munície a iného vybavenia. Litovčania tiež zozbierali vyše 5 miliónov eur na nákup ďalšieho dronu Bayraktar pre Ukrajinu.

 

Možno vás zaujme: Trump kritizuje vyšetrovanie útoku na Kongres ako „výsmech spravodlivosti“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies