Reakcie koalície a opozície na zvolenie nového špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica

NETKY.SK • 5 Február 2021, 22:13 • 2 min
Reakcie koalície a opozície na zvolenie nového špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica

BRATISLAVA - Dohoda v koalícii na podpore advokáta Daniela Lipšica do funkcie špeciálneho prokurátora sa zrodila na základe verejného vypočutia kandidátov a skutkov advokáta. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Michal Šipoš.

slovakia

left justify in out

Mimoparlamentná strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) zasa vo svojom stanovisku ozrejmila, že touto voľbou vláda dokázala, že jej cieľom nie je nezávislosť, ale spolitizovanie špeciálnej prokuratúry.

 

"Slovensko potrebuje v čele špeciálnej prokuratúry neskorumpovaného človeka. Verím, že pán Lipšic bude svoju funkciu vykonávať zodpovedne a čestne," uviedol Šipoš.

 

Podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Juraj Šeliga (Za ľudí) je rád, že koalícia našla zhodu a hlasovala jednotne. Verí, že Lipšic vráti špeciálnej prokuratúre dôveru.

 

img


Lipšica považoval za najlepšieho kandidáta aj poslanec Ondrej Dostál (SaS). "Nie je pravda, že sme zákon zmenili preto, aby sa mohol stať prokurátorom, ani sme neboli na jeho mene vopred dohodnutí," ozrejmil.

 

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský sa na tlačovej konferencii poďakoval koaličným partnerom, že rokovania k voľbe boli vecné. "V hnutí sme mali stanovisko, že podporíme kandidáta, ktorý získa najväčšiu podporu v poslaneckých kluboch," dodal.

 

Opozícia 
Strana Hlas-SD je presvedčená, že na čele špeciálnej prokuratúry by mal stáť bezúhonný profesionálny prokurátor bez politických väzieb a bez konfliktu záujmov so svojou minulosťou.

 

img

 

"Daniel Lipšic je popretím všetkých týchto očakávaní, pretože ako politik bol priamo spätý so súčasnou vládnou garnitúrou, ako advokát obhajoval vrahov či daňových podvodníkov, voči ktorým má dnes konať, a ako človek nie je bezúhonný, ale podmienečne odsúdený za usmrtenie dôchodcu," priblížila hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

 

Doplnila, že osoba advokáta bude oprávnene vyvolávať nedôveru v očiach občanov voči celej špeciálnej prokuratúre.

 

Ministerka spravodlivosti SR

Mária Kolíková (Za ľudí) považuje za dôležité, aby Daniel Lipšic urobil všetko preto, aby každý uveril, že je naozaj pripravený stíhať každého. A to bez ohľadu na to, či je predstaviteľom alebo voličom koalície alebo opozície.

 

img

 

"Daniela Lipšica všetci poznáme, poznáme ho ako bojovníka za spravodlivosť, osobitne vo veciach, ktoré súvisia s korupciou. Nakoniec, je to ten človek, ktorý zakladal špecializovaný trestný súd, úrad špeciálnej prokuratúry," uviedla. Podľa nej sa Lipšic z tohto pohľadu javí ako správny človek na správnom mieste.

 

"Ja mu prajem veľa trpezlivosti a veľa odvahy, ktoré súvisia s jeho novou funkciou," dodala šéfka rezortu spravodlivosti.

 

Dnešné hlasovanie v NRSR 

Danielovi Lipšicovi dnes odovzdalo svoj hlas 79 poslancov NR SR. Lipšic vo voľbe ako jediný neprokurátor uspel medzi prokurátormi Petrom Kyselom, Jánom Šantom a Vasiľom Špirkom. Vo funkcii špeciálneho prokurátora bude sedem rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies