Líder Luhanskej ľudovej republiky nevylučuje jej zotrvanie v rámci Ukrajiny

NETKY.SK • 18 Február 2015, 12:06 • 2 min
Líder Luhanskej ľudovej republiky nevylučuje jej zotrvanie v rámci Ukrajiny

KYJEV - Líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Igor Plotnickij nevylučuje, že tento región by mohol zostať súčasťou Ukrajiny, ak by Kyjev pristúpil k reformám zakotveným v minských dohovoroch.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Cieľom dokumentu, ktorý bol podpísaný minulý štvrtok v Minsku, je znížiť napätie v Donbase, kde od apríla minulého roku pokračuje ozbrojený konflikt medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. Doteraz si vyžiadal vyše 5000 obetí.

 

Dokument okrem prímeria, ktoré platí od polnoci uplynulej nedele, odsunu ťažkých zbraní z demarkačnej čiary a vytvorenia bezpečných zón oboma stranami konfliktu, zaväzuje Kyjev, aby ukončil ekonomickú blokádu Donbasu, uskutočnil ústavnú reformu predpokladajúcu decentralizáciu moci a v spolupráci s vedením oboch samozvaných subjektov pripravil zákon o osobitnom štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti.

 

"To, či budeme súčasťou Ukrajiny, závisí od toho, aká tá Ukrajina bude," vyhlásil dnes Plotnickij. Súčasne upozornil, že ak na Ukrajine nedôjde k zmenám, Luhanská oblasť nebude súčasťou takéhoto štátu.

 

Ak by sa reformy uskutočnili a ak by sa "Ukrajina stala inou", bude to možné, vyhlásil Plotnickij podľa agentúry RIA Novosti. "Uvidíme, ako sa to celé skončí," dodal Plotnickij.

 

Spresnil pritom, že väčšina obyvateľstva oboch oblastí Donbasu sa vlani v referende vyslovila za odčlenenie od "súčasnej Ukrajiny". "To, či zostaneme v budúcej, novej, obnovenej Ukrajine, ukáže čas," doplnil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies