Začalo sa rokovanie k voľbe kandidátov na ústavných sudcov

NETKY.SK • 7 Február 2019, 17:06 • 2 min
Začalo sa rokovanie k voľbe kandidátov na ústavných sudcov

BRATISLAVA - Poslanci začali rokovať o návrhu na voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Do rozpravy sa písomne prihlásilo 12 zákonodarcov. Po ich vystúpeniach budú mať poslanci možnosť prihlásiť sa do diskusie ústne.

slovakia

left justify in out

Plénum by mohlo voliť kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR v piatok (8. 2.). Spomedzi 39 uchádzačov má vybrať 18 kandidátov, ktorých ponúkne prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.

 

O post ústavného sudcu majú záujem pedagóg na Univerzite Komenského v Bratislave a bývalý ústavný sudca Ján Drgonec, predseda senátu Krajského súdu (KS) v Košiciach Ladislav Duditš, pedagóg na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave Anton Dulak, predseda kolégia Najvyššieho súdu (NS) SR Libor Duľa, člen predstavenstva a riaditeľ sekcie stratégie a riadenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne Michal Ďuriš, advokát Ivan Fiačan, predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico, pracovníčka odboru legislatívy a milostí v Kancelárii prezidenta SR Dagmar Fillová, predsedníčka senátu KS v Bratislave Eva Fulcová, súdny exekútor Boris Gerbery a advokát Radovan Hrádek.

 

Ústavný súd vybavil všetkých 92 sťažností na komunálne voľby

 

Ďalšími kandidátmi sú štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Monika Jankovská, advokát Martin Javorček, pedagogička na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (PF UPJŠ) v Košiciach Martina Jánošíková, predseda Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura, notár Karol Kovács, riaditeľka Centra právnej pomoci Eva Kováčechová, poslanec Národnej rady (NR) SR za Most-Híd Peter Kresák, pedagóg na PF UPJŠ Štefan Kseňák, pedagóg na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Miloš Maďar, advokát Pavol Malich, advokát Michal Matulník, predseda senátu NS SR Peter Melicher.

 

Medzi kandidátov patria aj predsedníčka senátu NS SR Soňa Mesiarkinová, súdny exekútor Peter Molnár, štátna tajomníčka MS SR Edita Pfundtner, advokátka Zuzana Pitoňáková, ústavný právnik Radoslav Procházka, sudca NS SR Marián Sluk, predseda senátu KS v Košiciach Juraj Sopoliga, sudca KS v Prešove Peter Straka, predseda Okresného súdu (OS) v Galante Ľuboš Szigeti, sudca NS SR Ján Šikuta, predseda OS v Prievidzi Robert Šorl, súdny poradca ÚS SR Ján Štiavnický, predsedníčka NS SR Daniela Švecová, prokurátor Generálnej prokuratúry SR Marek Tomašovič, predseda Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Michal Truban, pedagóg na Fakulte verejnej správy UPJŠ Martin Vernarský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona