VIDEO: Benátky spúšťajú poplatok za vstup do historického centra. Za nezaplatenie hrozí pokuta

NETKY.SK • 6 Apríl 2024, 11:00 • 2 min
VIDEO: Benátky spúšťajú poplatok za vstup do historického centra. Za nezaplatenie hrozí pokuta

Slávne talianske mesto Benátky vo štvrtok 4. apríla spustilo nový systém, ktorý od turistov vyberá poplatok päť eur, ak mesto navštívia len na jeden deň. Cieľom tohto kroku je pomôcť chrániť citlivú infraštruktúru mesta s kanálmi.

slovakia

left justify in out

Poplatok sa bude vyberať len od návštevníkov v čase dopravnej špičky a počas hlavnej turistickej sezóny. Ak bude skúšobná prevádzka úspešná, bude rozšírená, uviedli úradníci. Severotalianske mesto je prvé v krajine, ktoré predstavilo takýto plán. Niektoré advokátske skupiny sa dokonca sťažovali, že poplatok diskriminuje cestujúcich s nízkymi príjmami a obmedzuje slobodu pohybu.

Poplatok sa bude vyberať v čase najväčšej cestovnej špičky od 29. apríla do 14. júla. Lístky sa musia kúpiť online a každý, kto neoprávnene vstúpi do mesta bez zaplatenia, môže dostať pokutu až 300 eur. Taxa sa ale nebude účtovať obyvateľom mesta, deťom mladším ako 14 rokov, študentom, návštevníkom ubytovaným v hoteloch v Benátkach ani ľuďom prichádzajúcim na športové alebo pracovné podujatia. Nebude sa vzťahovať ani na tých, ktorí prídu do mesta po 16.00 hodine alebo pred 8.30 h.

„Pokuta za porušenie nariadenia sa bude pohybovať od 50 do 310 eur. Poplatky na vstup neznamenajú limitovaný počet návštevníkov. Má ísť o motiváciu k zmene cestovateľských návykov. Viesť turistov k tomu, aby sa v Benátkach zdržali dlhšie a prispôsobili svoj čas rytmu mesta,“ vysvetlila spolupracovníčka RTVS v Taliansku Katarína Antenozio.

Zavedenie poplatku prichádza po tom, čo Benátky zakázali veľkým výletným lodiam vplávať do mestského prístavu v rokoch 2021 a 2022, pretože ich považujú za riziko pre mestskú infraštruktúru. Toto rozhodnutie však vyvolalo odpor: Spoločnosť Norwegian Cruise Lines vyradila Benátky zo svojich plavebných trás na tento a budúci rok.

Mesto tiež zakázalo používanie reproduktorov pre turistické skupiny.

Benátky sú zapísané na zozname svetového dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) a sú jedným z najnavštevovanejších miest v Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Xinhua News Agency, RTVS, Foto: Letenky za babku
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies