Podchladenie môže skončiť smrťou: Ako poskytnúť prvú pomoc?

NETKY.SK • 9 Február 2019, 12:00 • 2 min
Podchladenie môže skončiť smrťou: Ako poskytnúť prvú pomoc?

O podchladenie čiže hypotermii hovoríme, ak klesne teplota tela pod 35 stupňov, hraničná telesná teplota pre prežitie je potom 28 stupňov. Viete, čo robiť, keď je človek podchladený?

slovakia

left justify in out

Príčinou podchladenia býva dlhšie trvajúci pobyt v mrazivom alebo chladnom vlhkom prostredí. Podchladenie býva podporené chorobami, vyčerpaním, poranením, vplyvom alkoholu a drog.


So zvýšenou rizikovosťou treba počítať hlavne u detí a starších osôb. Človek reaguje na chlad najskôr zúžením ciev na periférii, čím telo chráni telo pred podchladením.

 

Klasifikácia hypotermie a prejavy omrzlín na koži

 

I. stupeň ľahká: 32-35 ° C, normálne vedomie, chladový tras, zvýšenie tepovej frekvencie (bledá pokožka, fialové miesta na koži pri otepľovaní sčervenajú a pálčivo bolia)


II. stupeň stredná: 28-32 ° C, útlm vedomia, triaška už chýba, rôzne poruchy srdcového rytmu (koža je biela až žltá, môžu sa tvoriť pľuzgiere ako pri popálení, omrznuté tkanivo menej bolí)


III. stupeň ťažká: pod 28 ° C, ťažké poruchy vedomia až bezvedomie, závažné poruchy srdcového rytmu - až fibrilácia (zástava krvného obehu), (tuhá, nebolestivé ložiská, dochádza k hlbokému poškodenie tkaniva)

 

Ak pijeme alkohol, ten cievy rozširuje, čo vedie k tomu, že máme pocit, že je nám teplo, avšak alkohol rozšíri aj cievy na periférii, a tým sa v nich krv rýchlejšie ochladí a následne ochladí aj telo - teda rýchlejšie prechladneme.

 

 

img

 

Prvá pomoc pri podchladení

 

1. Bránime ďalšiemu podchladeniu.

 

2. Postihnutého transportujeme do suchého a teplého prostredia. Pozor, pri strednom a ťažkom podchladení, nevyžadujeme od postihnutého žiadny aktívny pohyb, a ak sa rozhýbe môže dôjsť dokonca k fibrilácii komôr.

 

3. Odstránime mokrý odev a nahradíme ho suchým teplým odevom.


4. Podchladenú osobu položíme na chrbát, pri bezvedomí zvolíme zotavovaciu polohu.


5. Telo zahrievame pomocou prikrývok, termofólie, ohrievacích sáčkov, eventuálne aj telom záchranca.

 

6. Pri vedomí podáme teplé sladené nápoje.

 

Čo robiť pri páde do ľadovej vody

 

Pri prelomení ľadu a pádu do vody sa snažte čo najrýchlejšie dostať na hladinu a čo najväčšiu časť tela na ľad. Ide skutočne o sekundy, v ľadovej vode prechladnete výrazne rýchlejšie ako na vzduchu. Skúste vyliezť na čokoľvek - ľad, kus dreva a pod. Kričte o pomoc.


Počas poklesu telesnej teploty pod 32 ° C sa výrazne spomaľuje metabolizmus, takže okrem iného klesajú nároky tela na kyslík. Pri podchladení teda vykonávame resuscitáciu do tej doby, kým sa pacient neohreje na normálnu telesnú teplotu (tento postup sa týka skôr profesionálov, záchranárov).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies