Prejedanie sa počas sviatkov nie je zdravé, všetko treba s mierou

NETKY.SK • 24 December 2019, 11:6 • 2 min
Prejedanie sa počas sviatkov nie je zdravé, všetko treba s mierou

Ako každý rok, tak aj tento sa v rodinách počas Štedrého večera stretnú rodiny, priatelia a známi za jedným stolom. Zvyklosti máme rozdielne, no vianočné pečivo, ryby, kapustnica alebo hríbová polievka na stole chýbať nebudú.

slovakia

left justify in out

Častejšie a pomenej

Dopriať sebe i blízkym je v súčasnosti štandardom, no konzumovať treba všetko s mierou. Prvý krokom k príjemnému stráveniu sviatkov je snažiť sa neprejedať, konzumovať pokrmy radšej častejšie v menších porciách a nerobiť si zbytočne veľké zásoby potravín. 

 

img

 

Počúvaj svoje telo

Najmä počas nadchádzajúcich sviatkov je potrebné mať na pamäti možné zdravotné riziká, ktoré vzniknú pri nadmernej konzumácii nezdravých pokrmov. "Osobitne sa to týka ľudí, ktorí trpia nejakým druhom alergie, cukrovkou, chronickými ťažkosťami s trávením, prípadne majú vysoký krvný tlak alebo cholesterol," odporúča Úrad verejného zdravotníctva.

 

Lekárka Katarína Hricová v tejto súvislosti pripomína, že základným pravidlom je počúvať svoje telo. "Nejesť nasilu do prasknutia. Jesť pomalšie, pri večeri sa radšej porozprávať, dať si prestávky a povedať si, že už mám dosť, keď to tak cítim," komentovala.

 

img

 

Sladká nie je len čokoláda a cukrovinky

Vianoce bez sladkých dobrôt by asi neboli tými pravými Vianocami. Lekárka odporúča uprednostniť domáce koláčiky. "Spravidla obsahujú menej cukru a viac vlákniny. Oriešky či sušené ovocie sú počas týchto sviatkov lepšou alternatívou na maškrtenie," komentovala.

 

img

 

Ťažkosti vyrieši aj prechádzka

V prípade ťažkostí môže pomôcť prechádzka na čerstvom vzduchu. V krajnom prípade aj tabletka s tráviacimi enzýmami, nie však preventívne. Ak má niekto chronické ťažkosti, mal by postupovať podľa odporučení svojho lekára.

 

img

 

Rady na vianočné recepty

Zdravšie a pritom chutne možno pripraviť aj jedlá z mäsa. Predovšetkým odborníci odporúčajú menej soliť a prijať v strave denne maximálne päť gramov soli. Namiesto vyprážania mäso udusiť, upiecť alebo pripraviť na pare a okrem rýb dať prednosť bielym druhom mäsa. Tradičný zemiakový šalát radia namiesto majonézy nahradiť bielym jogurtom. K mäsu si radšej dopriať veľa zeleniny, dá sa upraviť na mnoho spôsobov.

 

img

 

Ovocie a zelenina nikdy nie sú na škodu

"Na Vianoce bývajú doma väčšie zásoby ovocia ako inokedy, skúste si urobiť miešané šaláty, napríklad v kombinácii s odtučneným tvarohom či syrom, alebo namixovať zeleninovo-ovocné šťavy," dodávajú odborníci.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona