Kim Čong-un sa vymenoval za generálneho tajomníka vládnucej strany. Zároveň predstavil ambiciózny hospodársky plán krajiny

NETKY.SK • 11 Január 2021, 11:56 • 2 min
Kim Čong-un sa vymenoval za generálneho tajomníka vládnucej strany. Zároveň predstavil ambiciózny hospodársky plán krajiny

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un získal titul generálneho tajomníka vládnucej Strany pracujúcich, ktorý v minulosti držali aj jeho zosnulý otec a starý otec.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom informovali tamojšie štátne médiá. Uvedený krok bol pravdepodobne zameraný na posilnenie Kimovej autority v KĽDR uprostred rastúcich hospodárskych výziev.

 

Pri príležitosti získania titulu sa vodca zaviazal, že bude vyrábať sofistikovanejšie jadrové zbrane, zverejnil ciele hospodárskeho rozvoja KĽDR a vymenil funkcionárov strany.

 

Prečítajte si tiež: Severná Kórea nezaregistrovala jediný prípad infekcie koronavírusom

Nový hospodársky plán sa zameriava na budovanie silnejšej a sebestačnej ekonomiky, ktorej súčasťou bude menšie spoliehanie sa na dovoz zo zahraničia. Podľa Kima budú nové plány zahŕňať zvýšenie výroby spotrebného tovaru a viac investícií v strojárskom a chemickom priemysle.

Zahraniční pozorovatelia však pochybujú, či tieto procesy pomôžu krajine k zásadnému riešeniu jej problémov, ako sú ekonomické škody spôsobené pandémiou koronavírusu, živelnými pohromami a sankciami uvalenými Spojenými štátmi americkými.

 

Mohlo by vás zaujímať: Severná Kórea predstavila svoj nový arzenál, jej južný sused má obavy

Titul generálny tajomník má v KĽDR dôležitú symboliku spojenú s históriou, keďže ho mali aj otec súčasného vodcu Kim Čong-il a starý otec Kim Ir-sen.

 

Keď Kim Čong-un po smrti otca v roku 2011 prevzal vedenie krajiny, niektorí zahraniční odborníci o ňom spočiatku pochybovali. Pozíciu si však upevnil vďaka sérii popráv a čistiek, ktorými odstránil potenciálnych súperov.

Kimovi patria aj ďalšie významné tituly - najvyšší vodca spomenutej vládnucej strany, predseda komisie pre štátne záležitosti či najvyšší veliteľ 1,2 miliónovej severokórejskej armády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies