Od piatku si na terase reštaurácie, či kaviarne neposedíme

NETKY.SK • 10 December 2020, 10:13 • 2 min
Od piatku si na terase reštaurácie, či kaviarne neposedíme

BRATISLAVA - Zmeny, ktoré vláda predstavila včera, sa dotknú opäť aj reštauračných zariadení.

slovakia

left justify in out

Reštaurácie a kaviarne nebudú môcť od piatku, 11. decembra podávať jedlo a nápoje už ani v exteriérových častiach prevádzok. Zákazníci môžu využívať už len donáškové služby a osobný odber. 

 

Mikas odmieta pomstu


Hlavný hygienik SR, Ján Mikas včera uviedol, že hygienici nemôžu ďalej tolerovať porušovanie platných vyhlášok a „pravidiel zdravého rozumu“ v gastro-prevádzkach. 
Poukázal na to, že mnohé reštaurácie nedodržiavali "pravidlo o otvorenej jednej stene terasy", ktoré vstúpilo do platnosti minulý týždeň.  


„Plne si uvedomujeme, že tento krok zasiahne aj tých, ktorí napriek značným obmedzeniam poctivo dodržiavali opatrenia, aj keď na to doplácali. Chápeme, že môžu cítiť krivdu, keď plnili podmienky a dočkali sa len ďalšieho sprísnenia,“ uviedol. 


Ján Mikas odmieta, že by najnovšie opatrenie zakazujúce terasy bolo pomstou za to, že niektoré prevádzky počas týždňa otvorili aj vnútorné priestory. 

 

Čítajte tiež: Ďalší tvrdý odkaz premiéra voči Košičanom, ktorých nazval anarchistami

 

Reakcie gastra


Na ohlásené zmeny zareagovala aj Iniciatíva Zachráňme gastro. 
Ján Laš kritizuje najma fakt, že kostoly a hypermarkety sú plné ľudí, ako i nedostatočnú kompenzačnú pomoc.


"Zatvorením terás sa ďalšia obrovská časť podnikateľov, ktorí so svojimi zamestnancami ešte ako tak živorili, presúva do pásma bankrotu. Bez akýchkoľvek kompenzácií. Mnohí budú musieť ďalej platiť nájomné, energie, služby, účtovníkov, 20 % odvodov a miezd zamestnancom a podobne, no napriek tomu, že krvácajú už od marca, od štátu na tento účel ešte nevideli ani euro. Ak sa súčasne so zatváraním nepredstavia kompenzačné opatrenia postihnutým podnikateľom, bude to absolútna katastrofa pre tisíce ďalších ľudí, ich rodín a detí," uviedol.


Vláda podľa Jána Laša zlyhala, pretože za deväť mesiacov nepredstavila funkčný kompenzačný systém podobný napr. rakúskemu.
Ján Laš tiež dodal, že ak vláda neprijme ďalšie kompenzačné mechanizmy, akcie, pri ktorých majitelia prevádzok budú zariadenia napriek zákazu otvárať, sa budú opakovať. 


Podľa hlavného hygienika, kým nebudeme mať vakcínu, musí sa obmedzovať stretávanie a mobilita ľudí. Zároveň doplnil, že nastavenie adekvátnych kompenzačných mechanizmov je úlohou príslušných rezortov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies