Satelitné snímky potvrdzujú úbytok našich lesov. Ktoré oblasti sú najviac postihnuté?

NETKY.SK • 16 November 2021, 18:42 • 2 min
Satelitné snímky potvrdzujú úbytok našich lesov. Ktoré oblasti sú najviac postihnuté?

BRATISLAVA - Počas uplynulých štyroch rokov narástol priemerný ročný úbytok lesa takmer o štvrtinu. Vyplýva to z analýzy satelitných snímok Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktorý porovnával stratu lesa v rokoch 2017 až 2020 s rokmi 2001 až 2016.

slovakia

left justify in out

"Vysoké odlesnenie zaznamenal medzi rokmi 2017 až 2020 Národný park Veľká Fatra a Národný park Malá Fatra, kde sa priemerná ročná strata lesa zvýšila troj-, respektíve štvornásobne," dodal rezort.

 

img

 

MŽP uviedlo, že od začiatku 21. storočia ubudlo zo slovenských lesov každý rok v priemere 0,46 percenta rozlohy lesa. "S výnimkou kalamitného roku 2004 zažilo Slovensko najväčšiu stratu lesa v roku 2018, pričom najpostihnutejším za ostatných 20 rokov bol región Kysúc," informoval envirorezort.

 

Prečítajte si tiež: Slovensko prestane ťažiť uhlie!

 

Ako ďalej priblížil, v rokoch 2017 až 2020 predstavovala priemerná ročná strata lesa v národných parkoch vyše pol percenta (0,56 percenta). "Podľa satelitných snímok boli regionálne na tom najlepšie lesy na východnom Slovensku a na hornej Nitre. Naopak, najhoršie skončili oblasti na Kysuciach a podtatranské okresy Poprad a Kežmarok,“ spresnilo MŽP. Lepší stav vykazujú podľa zistení územia s 5. stupňom ochrany s bezzásahovým režimom.

 

img

 

IEP využíva medzinárodné satelitné snímky, ktoré poukazujú na reálnu skutočnosť lesných pozemkov a dokážu objektívne vyhodnotiť stav lesov. Analytici používali už spracované údaje satelitných snímok z portálu Global Forest Watch. Tie využívajú vegetačný index na identifikáciu lesa (nástroj identifikuje iba starší les s výškou približne 5 metrov) na ploche 30 krát 30 metrov. Ak je na danej ploche aspoň 30-percentný pokryv stromov, tak plochu považujú za les. Analytici v tejto chvíli nehodnotili príčiny úbytku lesov.

 

Možno vás zaujme: Slovenská klimatická iniciatíva je sklamaná z výsledkov summitu COP26

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona