Rusko bude môcť od roku 2020 dodávať plyn do EÚ cez Ukrajinu aj bez súhlasu Kyjevu

NETKY.SK • 16 September 2019, 9:34 • 2 min
Rusko bude môcť od roku 2020 dodávať plyn do EÚ cez Ukrajinu aj bez súhlasu Kyjevu

TASS.RU – Pokiaľ ide o nepretržitý tranzit plynu do EÚ v roku 2020, Ukrajina a Rusko nepotrebujú novú zmluvu o plyne, keď Kyjev splní svoje záväzky týkajúce sa implementácie európskych energetických noriem do svojich právnych predpisov. V nedeľu to oznámil pre agentúru TASS zdroj v európskom energetickom sektore.

slovakia

left justify in out

"Kyjev, ako člen Európskeho energetického spoločenstva, sa zaviazal implementovať európske energetické normy do svojich právnych predpisov do termínu 1. január 2020. Týka sa to aj postupu uskutočňovania aukcií na rezervovanie tranzitných kapacít. Prevádzkovateľ ukrajinskej plynárenskej prepravnej siete bude musieť aj v prípade neexistencie zmluvy ponúknuť do aukcie svoje tranzitné kapacity, ktoré bude môcť Gazprom odkúpiť na krátkodobé a strednodobé dodávky. Preto ani situácia, kedy nebude existovať žiadna zmluva, nepovedie k ukončeniu tranzitu plynu do EÚ," poznamenal expert.

 

           

Tranzit bez zmluvy

Európsky expert zdôraznil, že "už existuje precedens pre úspešné dodávky spoločnosti Gazprom prostredníctvom aukčného systému", a pripomenul, "že od 1. januára do 12. marca 2019 Gazprom dodával plyn do Arménska prostredníctvom plynárenského prepravného systému Gruzínska bez tranzitnej zmluvy s Tbilisi, čím sa využili tranzitné kapacity prostredníctvom aukčného systému".

 

"Preto, aj keď trojstranné konzultácie o plyne neprivedú k výsledku, platnosť súčasnej desaťročnej zmluvy medzi Moskvou a Kyjevom uplynie na konci roku 2019 a nebude sa predlžovať ani obnovovať, na zachovanie tranzitu v roku 2020 bude stále existovať dostatočný právny základ", uzavrel expert.

 

Konzultácie o plyne

19. septembra sa v Bruseli uskutoční stretnutie troch strán na úrovni ministrov. Hlavnou témou rokovaní budú dodoávky plynu. Zúčastnia sa jej EÚ, Rusko a Ukrajina. Ako sa už predtým vyjadril podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič: "Európska komisia bude hľadať dlhodobú tranzitnú zmluvu pre Kyjev, aby zaručila príťažlivosť ukrajinského systému prepravy plynu pre investície do jeho modernizácie." Šefčovič zdôraznil, že ďalšou témou rokovaní bude plnenie záväzkov európskych energetických noriem, "čo prinesie ukrajinskému systému prepravy plynu jasnosť a transparentnosť". Poznamenal, že strany majú v úmysle diskutovať aj o postupe stanovovania tranzitných taríf.

             

            



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona