Premiér Matovič ukázal figu borovú svojim kritikom, ktorým sa nepáči prednostné otváranie školy jeho dcér

NETKY.SK • 4 December 2020, 15:15 • 2 min
Premiér Matovič ukázal figu borovú svojim kritikom, ktorým sa nepáči prednostné otváranie školy jeho dcér

BRATISLAVA – Premiér Igor Matovič vo videu odkázal nahnevanej verejnosti figu borovú. Dôvodom je spustenie pilotného testovania na škole, ktorú navštevujú jeho dve dcéry v Trnave. Po víkendovom testovaní tak už od pondelka zasadnú do školských lavíc.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády Igor Matovič zobral návrat detí do škôl do vlastných rúk. Výsledkom čoho je, že po víkendovom pretestovaní žiakov, učiteľov a rodičov detí, sa tak do škôl už od pondelka vrátia žiaci súkromnej základnej školy v Trnave, ktorú mimochodom navštevujú jeho dve dcéry.

 

Po oznámení jeho zámeru sa strhla vlna kritiky, pretože ostatné deti ostávajú aj naďalej na dištančnej forme výučby. Dôvodom je zamietnutie už v poradí druhého plánu predstaveného ministerstvom školstva. Ten však počítal s tým, že sa počas nadchádzajúceho víkendu stihne otestovať 70 percent žiakov a nie 100 percent, ako to požadoval ústredný krízový štáb.

 

Matovič to vybavil

Premiér v úvode videa povedal, že pilotné testovanie ako aj spustenie prezenčnej formy vyúčby na vybranej školy mnohí označili za rodinkárstvo, papalášizmus či uprednostňovanie.

 

Všetkým tým, v ktorých to vyvoláva tento pocit tak odkázal: „Figu borovú“. Približne pred mesiacom prišiel Matovič s návrhom na komunitné testovanie naprieč celým Slovenskom, ktoré mu však neprešlo.

 

 

Následne tak požadoval, aby sa tento model uskutočnil aspoň na školách. Po rokovaní ústredného krízového štábu, ktorý zablokoval plán Branislava Gröhlinga, ho Matovič skritizoval potopil jeho prácu pred celým Slovenskom.

 

Pričom Gröhling len požadoval súčinnosť na tomto náročnom projekte aj ostatných rezortov, čo v konečnom výsledku bude pri jeho realizácii potrebovať aj sám pán premiér.

 

img

 

„Keďže namiesto bezpečného plánu prichádzali iba výhovorky a výhovorky, rozhodol som sa konať, pretože som to jednoducho nemohol už počúvať,“ povedal premiér vo videu.

 

Prečítajte si tiež: Remišová chce vidieť žiakov od pondelka v školách. Deti nemôžu byť rukojemníkmi politických sporov, tvrdí

 

Oslovil školu pri svojom dome

Následne sa rozhodol osloviť školu, ktorú pozná najlepšie, kde chodia aj jeho dve dcéry. Odpoveď riaditeľa mala byť, že sa to dá a s radosťou požiadavky na pretestovanie všetkých žiakov, pedagógov a jedného z rodičov zrealizujú.

 

Ako ďalej uviedol Matovič, následne kontaktoval aj iných zriaďovateľov škôl, starostov či riaditeľov a každý druhý o jeho návrh prejavil záujem. „Jednoducho chcú urobiť všetko preto a nebudú čakať kým tu budeme mať nula nakazených a chcú dostať svoje deti do škôl čím skôr,“ vysvetlil Matovič.

 

img

 

Hneď na to sa premiér vo videu opýtal, či mal prvej škole, ktorá je ochotná podstúpiť komunitné testovanie povedať nie, len preto, že ju navštevujú jeho dve dcéry, tak všetkým odkázal „houbeles“. Zdôraznil však, že má v tomto smere čisté svedomie, pričom komu sa nepáči jeho postup, „kľudne nech si búcha do stola“.

 

Súvisiaci článok: Premiér Matovič sa snaží o otvorenie škôl už 7. decembra, KDH prichádza s tromi návrhmi

 

Zapojiť sa môžu aj ďalšie školy

Matovič by bol najradšej, keby sa od pondelka otvorili všetky školy, preto vyzval k väčšej odvahe. Doplnil, že štát dodá všetok potrebný materiál, školy si len musia zabezpečiť zdravotníkov a odberné miesto. Za každého otestovaného je tiež pripravený zaplatiť 5 eur.

 

Ako ďalej uviedol, má jasnú predstavu, že do piatka sa pripravia zmluvy, všetky povolenia a vyhlášky, aby sa mohlo už v sobotu spustiť testovanie.

 

Od tohoto víkendu alebo v priebehu budúceho týždňa by sa podľa neho pritom mohlo začať testovať aj na ostatných školách a postupne takto otvoriť všetky školy na Slovensku. Uviedol aj kontaktný mail, ktorý zriadil Úrad vlády detidoskol@vlada.gov.sk.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ministrovi školstva dochádza trpezlivosť, deti chce čo najrýchlejšie poslať do lavíc

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies