Švédsky kráľ odobral kráľovský status svojim vnúčatám

NETKY.SK • 10 Október 2019, 16:00 • 2 min
Švédsky kráľ odobral kráľovský status svojim vnúčatám

Švédsky kráľ Karol XVI. Gustav zrušil kráľovský status svojim piatimi vnúčatám. Deti si ponechajú svoje tituly, avšak nebudú vykonávať svoje kráľovské povinnosti. Nebudú tiež dostávať kráľovskú apanáž od daňových poplatníkov, ako ostatní členovia kráľovskej rodiny. Švédsky kráľovský palác to oznámil v pondelok.

slovakia

left justify in out

Odstránenie kráľovského statusu sa týka dvoch synov princa Karola Filipa - Adriana a Gabriela - a troch detí princeznej Madeleine - Leonore, Nicolasa a Adreinne. Deti korunnej princeznej Viktórie, sedemročná Estelle a trojročný Oskar Karel Olof sú z tohto nariadenia vyňatí, pretože sú následníkmi trónu.

 

Podľa kráľovho oznámenia zostávajú deti členmi kráľovskej rodiny, nie však kráľovského rodu. Budú im ponechané aj tituly princ či princezná, tie však budú iba osobné a nebudú prechádzať na ich deti. Vojvodské tituly im budú ponechané v nezmenenej podobe.

 

 

Aj keď oznámenie švédsku verejnosť prekvapilo, podľa dvora ide o záležitosť, o ktorej sa v kráľovskej rodine diskutuje už niekoľko rokov. Prospieť má najmä práve deťom, ktoré nebudú viazané kráľovskými povinnosťami a budú sa môcť slobodnejšie rozhodnúť, ako so svojím životom vynaložia.

 

Princezná Madeleine už na sociálnych sieťach tento krok privítala s tým, že rozhodnutie jej deťom dáva "väčšiu príležitosť lepšie si prispôsobiť svoje vlastné životy ako súkromné ​​osoby". Podobne zareagoval aj jej brat Karel Filip.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies