D. Versace kritizuje taliansku vládu za politiku voči homosexuálom

NETKY.SK • 27 September 2023, 11:15 • 2 min
D. Versace kritizuje taliansku vládu za politiku voči homosexuálom

MILÁNO - Módna návrhárka a podnikateľka Donatella Versace kritizovala taliansku vládu za jej politiku voči homosexuálom. Urobila tak v prejave v milánskej La Scale pri preberaní ceny za humanitárne aktivity, v ktorom sa odvolávala na svojho zosnulého brata, slávneho dizajnéra Gianniho Versaceho.

slovakia

left justify in out

"Naša vláda sa snaží odobrať ľuďom právo žiť tak, ako si želajú," povedala Donatella Versace v nedeľu večer. Ako príklad uviedla vládne nariadenia, na ktorého základe je v prípade párov rovnakého pohlavia ako rodič oficiálne uznaný iba biologický rodič. "Obmedzujú naše slobody," konštatovala Versace.

 

"Všetci musíme bojovať za slobodu v čase, keď sú trans ľudia vystavení hroznej nenávisti, v čase, keď deti párov rovnakého pohlavia nie sú považované za ich deti; v čase, keď na práva menšín útočia nové zákony," apelovala.

Aktivisti za práva homosexuálov ocenili návrhárkin prejav, ale vyzvali celú komunitu módnych návrhárov, aby urobila viac.

 

"Donatella Versace bola prvou osobou v Taliansku, ktorá sa tak jasne a explicitne ohradila voči homofóbnej politike vlády,“ povedal dlhoročný aktivista za práva homosexuálov Franco Grillini.

 

Okrem spomínaných opatrení presadzuje pravicová vláda premiérky Giorgie Meloniovej aj zákon, ktorý by zakazoval využiť služby náhradnej matky v zahraničí. V Taliansku je náhradné materstvo zakázané zákonom z roku 2004.

 

"Donatella Versace objasnila, ako táto vláda obmedzuje slobody a práva LGBTQ ľudí," uviedol Fabrizio Marrazzo, ktorý je iniciátorom referenda za manželstvá pre všetkých. Jeho organizátori chcú v januári začať zbierať podpisy na vypísanie plebiscitu.

 

Taliansko ako posledná veľká západná krajina schválilo občianske zväzky osôb rovnakého pohlavia v roku 2016, pripomenula agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AP Foto: Pluska
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies