Nastupujúci americký prezident Joe Biden sa nechal zaočkovať pred televíznymi kamerami

NETKY.SK • 22 December 2020, 08:54 • 2 min
Nastupujúci americký prezident Joe Biden sa nechal zaočkovať pred televíznymi kamerami

NEWARK - Nastupujúci 78-ročný prezident Biden dostal očkovaciu látku v nemocnici Christiana v meste Newark v americkom štáte Delaware.

slovakia

left justify in out

Jeho manželke Jill vpichli vakcínu už skôr, uviedol Bidenov prezidentský prípravný tím.

Biden oslovil Američanov s tým, že sa po zaočkovaní "nie je čoho obávať" a zatiaľ by mali nosiť rúško a "počúvať odborníkov".

 

"Robím to preto, aby som ukázal, že ľudia by mali byť pripravení, keď budú k dispozícii vakcíny. Niet sa čoho obávať," povedal Biden, ktorý dostal vakcínu od firiem Pfizer a BioNTech.

 

Čítajte tiež: Očkovanie je cestou k potláčaniu mutácie vírusov

 

Ocenil prácu vedcov

 

Nastávajúci prezident zároveň ocenil prácu vedcov a ľudí, ktorí sa zaslúžili o spustenie masového očkovania v krajine. Zdravotníckych pracovníkov označil za "úžasných a neuveriteľných".

 

Biden pochválil aj Trumpovu administratívu, ktorá si podľa neho "zaslúži isté uznanie" za dohľad nad rekordne rýchlym vývojom a výrobou vakcín.

 

Zároveň však dodal, že potrvá ešte dlho, kým očkovanie skutočne zastaví šírenie vírusu. "Stojí za to povedať, ako iste viete, že je to len začiatok. Nejaký čas to ešte potrvá," doplnil.

 

 

img

 

Bidenova administratíva 

 

Okrem Bidenovcov sa dali proti ochoreniu COVID-19 v piatok zaočkovať aj americký viceprezident Mike Pence a jeho manželka Karen.Očkovaniu sa podrobili v priamom televíznom prenose.

 

V piatok bola zaočkovaná aj predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnell. Novozvolená viceprezidentka Kamala Harrisová a jej manžel by mali absolvovať očkovanie na budúci týždeň.

 

 


img
 

Donald Trump

 

Odchádzajúci americký prezident Donald Trump podľa Bieleho domu diskutuje s jeho lekármi o tom, kedy sa nechá zaočkovať. Prezident, ktorý v októbri prekonal COVID-19, podľa jeho úradu vyjadruje podporu najzraniteľnejším osobám, aby dostali vakcínu ako prví.

 

Viacerí odborníci, vrátane popredného experta na infekčné choroby Anthonyho Fauciho, odporučili Trumpovi, aby sa z preventívnych dôvodov nechal bezodkladne zaočkovať.

V USA zatiaľ očkujú vakcínou od Pfizeru a BioNTechu, do jednotlivých štátov však už smerujú aj dodávky vakcíny od spoločnosti Moderna.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies