Austrálski policajti dostali kamery na odhalenie používania mobilu za volantom

NETKY.SK • 3 December 2019, 12:47 • 2 min
Austrálski policajti dostali kamery na odhalenie používania mobilu za volantom

V austrálskom štáte Nový Južný Wales uviedli od decembra do prevádzky kamery, ktoré dokážu zachytiť vodičov používajúcich počas šoférovania mobilný telefón. Policajti očakávajú nižší počet nehôd.

slovakia

left justify in out

Počas prvých troch mesiacov dostanú šoféri za takýto prehrešok varovný list, neskôr ich už bude čakať pokuta 344 austrálskych dolárov (v prepočte približne 211 eur). Ak vodiči použijú počas jazdy mobilný telefón v školskej zóne, pokuta sa môže vyšplhať až na výšku 457 austrálskych dolárov (zhruba 281 eur).

 

img

 

Projekt otestovali v prvej polovici roka a zachytili počas neho stotisíc vodičov, ktorí používali mobil. Do roku 2023 chcú mať v teréne 45 kamier vybavených umelou inteligenciou, ktoré používajú vo svete ako prví práve Austrálčania. Tieto zariadenia s vysokým rozlíšením snímajú "v každom počasí" vnútro prednej časti auta. Ak zachytia podozrivých vodičov, snímku pošlú na overenie príslušným zamestnancom.

 

img
 

Austrálsky minister ciest Andrew Constance sa vyjadril, že mnoho vodičov nedbá na bezpečnosť a svoj mobil používajú za volantom takmer pravidelne. "Ak si (vodiči) myslia, že môžu naďalej ohrozovať svoju bezpečnosť, bezpečnosť spolujazdcov a svojho okolia bez toho, aby za to niesli následky, sú na omyle," dodal. 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies