Juhokórejský prezident Mun Če-in je rozhorčený, odmieta naďalej tolerovať provokáciu KĽDR

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 08:59 • 2 min
Juhokórejský prezident Mun Če-in je rozhorčený, odmieta naďalej tolerovať provokáciu KĽDR

SOUL - Juhokórejský prezident Mun Če-in dnes ostro odsúdil najnovšie odpálenie balistickej rakety Severnou Kóreou a zdôraznil, že jeho krajina nebude tolerovať takúto provokáciu.

slovakia

left justify in out

"Naliehavo žiadam Severnú Kóreu, aby sa zbavila svojho sebaklamu, že jadrový a raketový vývoj jej zaručuje bezpečnosť, a vyzývam ju, aby pristúpila k denuklearizácii," uviedol juhokórejský prezident na mimoriadnom zasadnutí Národnej bezpečnostnej rady. Tá sa zišla hneď po tom, ako Severná Kórea odpálila dnes ráno miestneho času smerom na Japonsko ďalšiu balistickú strelu. Podľa americkej armády išlo o balistickú strelu stredného doletu.

 

Mun Če-in vyhlásil, že severokórejské jadrové zbrane a rakety ohrozujú bezpečnosť obyvateľov Južnej Kórey a jej spojencov. "Za nijakých okolností nebudeme tolerovať žiadnu takúto hrozbu," uviedol a dodal, že jeho vláda sa bude odhodlane zaoberať severokórejskými provokáciami v úzkej spolupráci s medzinárodným spoločenstvom a bude pokračovať v spoločnej obrannej spolupráci s USA.

 

V tejto súvislosti vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala voči KĽDR represívne opatrenia, informuje agentúra Jonhap. Odpálenie rakety ostro odsúdilo aj juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí a označilo ho za "bezohľadnú provokáciu", ktorá je v rozpore s rezolúciami BR OSN a ignoruje požiadavky svetového spoločenstva na denuklearizáciu Severnej Kórey. Odpálenie balistickej rakety medzitým kritizovali aj americký prezident Donald Trump a japonský premiér Šinzó Abe.

 

Severná Kórea vystrelila balistickú raketu do Japonského mora zo základne v provincii Severný Pchjongan. Strela preletela za približne 37 minút asi 930 kilometrov a dopadla do Japonského mora.

26 20 juh dem

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies