Športové centrum X-bionic Sphere v Šamoríne sa uchádza o certifikát, da Silva: "Výborné podmienky"

NETKY.SK • 18 Jún 2023, 13:00 • 2 min
Športové centrum X-bionic Sphere v Šamoríne sa uchádza o certifikát, da Silva: "Výborné podmienky"

ŠAMORÍN - Športové centrum X-bionic Sphere v Šamoríne sa v spolupráci so Slovenskou plaveckou federáciou (SPF) uchádza o certifikát akreditovaného centra Európskej plaveckej federácie.

slovakia

left justify in out

Športové centrum X-bionic Sphere v Šamoríne sa v spolupráci so Slovenskou plaveckou federáciou (SPF) uchádza o certifikát akreditovaného centra Európskej plaveckej federácie (LEN). V piatok o tom informovali na tlačovej konferencii predstavitelia SPF za prítomnosti prezidenta LEN-u a viceprezidenta World Aquatics Antonia da Silva, ktorý vyzdvihol kvalitu šamorínskeho športového komplexu.

 

"Je to obrovská česť, že tu sedím s množstvom dôležitých zástupcov. Priestory majú podmienky na to, aby sa toto miesto stalo tréningovým centrom na základe našich požiadaviek. Neexistuje žiadna špecifická globálna podmienka na certifikáciu, avšak musíme sa pozrieť bližšie na stredisko. Mal som možnosť si ráno zaplávať vo vonkajšom bazéne, ktorý je naozaj skvelý. Podmienky pre plávanie, vodné pólo sú výborné, rovnako aj posilňovňa a ubytovanie. Centrum v Šamoríne by sa mohlo stať jedným z kľúčových centier akreditovaných pre Európsku plaveckú federáciu," povedal na tlačovej konferencii da Silva. "Sme radi, že sme si prešli všetky potrebné kroky, ktoré musíme spoločne uskutočniť s cieľom, aby sa X-bionic Sphere stalo ďalším certifikovaným centrom pod hlavičkou Európskej plaveckej federácie. Pomohlo by nám to posunúť sa ďalej v rozvoji slovenského športu. Popri plávaní tu máme aj ďalšie športy pod hlavičkou Slovenského olympijského a športového výboru. Verím, že sa o pár týždňov stretneme a budeme si môcť podať ruky a podpísať zmluvy," uviedol generálny riaditeľ X-bionic Sphere Michal Kraus, ktorý poznamenal, že celý proces certifikácie bude trvať niekoľko týždňov.

 

Cieľom je aj dohoda spolupráce s partnerským strediskom Gloria Sports Arena v Turecku. Podľa prezidenta SPF Ivana Šuleka by mohla certifikácia X-bionic Sphere priniesť významné benefity pre športovcov i trénerov: "Šamorín sme si vybrali preto, lebo je to jediné centrum plaveckých športov na Slovensku, ktoré spĺňa medzinárodné predpoklady World Aquatics. Som veľmi rád, že pán prezident da Silva navštívil Slovensko už tretíkrát. Centrum sem pritiahne špičku svetových plavcov. Naši tréneri a plavci získajú možnosť spolupráce. Budeme radi, keď sa tu budú konať odborné semináre, ktoré prinesú nové poznatky pre našich trénerov aj športovcov. Sme veľmi radi, že prezident prijal naše pozvanie, a veríme, že naša spolupráca bude naďalej pokračovať."

 

img

ubytovací komplex centra X-bionic Sphere v Šamoríne

 

Generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Jozef Liba si myslí, že kvalitné tréningové podmienky môžu posunúť vpred nielen plávanie, ale aj celý slovenský šport: "Pre nás je dlhodobá spolupráca s našim domácim olympijským centrom tu v Šamoríne dôležitá. Každý medzinárodný certifikát len pozdvihne úroveň nádherného prostredia pre rôzne druhy športov. Pritiahne to významných športovcov, ktorí tu budú môcť trénovať. Je to príležitosť aj pre športovcov sa potiahnuť dopredu, rovnako tiež pre našich odborníkov sa lepšie vzdelávať. Cieľom je mať tu čo najkvalitnejšie podujatia a tréningové podmienky, pretože to je jediná cesta, ako vieme posunúť slovenský šport dopredu."

 

V roku 2025 bude mať Slovensko možnosť organizovať majstrovstvá Európy do 23 rokov na základe úspešne zorganizovanej plaveckej časti Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici. Ešte predtým bude 19. augusta roka 2023 hostiť 4. kolo Európskeho pohára v diaľkovom plávaní. "Nie je to bežné, aby sme na Slovensku robili takéto podujatia. Doteraz ich bolo pomenej. Návštevy prezidenta da Silvu prispeli k tomu, že sa Slovensko otvára a ukazuje, že sme schopní usporiadať veľké podujatia. Sme radi, že vedenie Európskej plaveckej federácie nám verí. Máme šancu ukázať mladým ľudom, že to vieme organizovať, a zároveň ich namotivovať pre ďalšie napredovanie," poznamenal Šulek.

 

img

bývalá plavkyňa a viceprezidentka SPF Martina Moravcová

 

Pozitívne vníma proces aj šesťnásobná víťazka ankety Športovec roka a držiteľka dvoch strieborných medailí z OH v Sydney Martina Valko Moravcová. Bývalá plavkyňa je v súčasnosti viceprezidentkou SPF, rovnako zastáva funkciu členky technickej komisie World Aquatics: "Teším sa, že napriek tomu, že sme malá federácia, tak na diplomatickom poli sme uchopili príležitosť. Prišlo k zmenám v oboch federáciách, World Aquatics aj Európskej plaveckej federácie, vďaka čomu sme boli schopní etablovať sa do týchto sfér, z čoho sa nesmierne teším."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies