Čo bráni konečne uzavrieť brexitovú dohodu a ukončiť dlhotrvajúce rozhovory?

NETKY.SK • 8 December 2020, 08:09 • 2 min
Čo bráni konečne uzavrieť brexitovú dohodu a ukončiť dlhotrvajúce rozhovory?

BRUSEL – Európska únia sa nevie dohodnúť s Britániou na konečnej dohode o brexite. Pozrite si tri zásadné otázky, ktoré tomu bránia.

slovakia

left justify in out

Ako sa zhodla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová s britským premiérom Borisom Johnsonom, uzavretiu dohody o budúcom partnerstve platnej od 1. januára 2021 bránia tri zásadné otázky.

 

Aj napriek dlhotrvajúcim rozhovorom sa nevedia zhodnúť v otázkach spravodlivej hospodárskej súťaže, správe vecí verejných a rybolove.

 

"Dohodli sme sa, že podmienky na dokončenie dohody tu nie sú vzhľadom na zostávajúce výrazné rozdiely v troch zásadných otázkach: spravodlivá hospodárska súťaž, správa vecí verejných a rybolov," píše sa v spoločnom vyhlásení.

 

Prečítajte si tiež: Rokovania o "pobrexitovej" obchodnej dohode pokračujú, naďalej však pretrvávajú značné rozdiely

 

Lídri zároveň spresnili, že hlavných vyjednávačov Michela Barniera a Davida Frosta požiadali, aby pripravili prehľad pretrvávajúcich sporov, ktoré bránia dohodu konečne uzavrieť.

 

Tiež informovali, že sa o nich bude diskutovať na plánovanom summite EÚ, ktorý sa uskutoční v závere tohto týždňa (10. až 11. december) v Bruseli.  

 

Mohlo by vás zaujímať: Čas na brexitovú dohodu sa kráti a zásadné rozdiely pretrvávajú, tvrdí hlavný vyjednávač EÚ

 

Veľká Británia formálne opustila úniu v januári. Súčasťou dohody o brexite je prechodné obdobie jedenásť mesiacov, ktoré malo obom stranám poskytnúť čas na uzavretie dohody o budúcich obchodných vzťahoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies