Európska únia a Veľká Británia sa stále nedohodli. Čo to znamená pre Slovákov?

NETKY.SK • 14 December 2020, 11:16 • 2 min
Európska únia a Veľká Británia sa stále nedohodli. Čo to znamená pre Slovákov?

BRATISLAVA/LONDYN: K dohode o budúcich vzťahoch stále nedošlo.

slovakia

left justify in out

Spojené kráľovstvo vystúpilo z Európskej únie 31. januára 2020. Od 1. februára začalo plynúť prechodné obdobie, ktoré potrvá do 31.12.2020. Od 1.1.2021 sa na Spojené kráľovstvo prestanú vzťahovať pravidlá colnej únie a voľného pohybu osôb, tovarov, služieb a kapitálu.

 

Rokovania


Počas celého prechodného obdobia prebiehajú medzi Spojeným kráľovstom a Euŕopskou úniou rokovania o tom, ako budú vyzerať ich vzťahy po brexite.


Po posledných rokovaniach  sa britský premiér Boris Johnson vyjadril, že  „Spojené kráľovstvo a EÚ sú si v kľúčových otázkach týkajúcich sa dohody po brexite stále veľmi vzdialené a Spojené kráľovstvo musí byť pripravené obchodovať za podmienok WTO.“


Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen, uviedla, že rokovali najma o „hlavných nevyriešených témach“, pričom ich označila za „konštruktívne a užitočné“.


Ostávajú tri „kritické problémy“: rybolovné práva, vládna podpora priemyslu a spôsob presadzovania dohody. Nnapriek tomu, že rokovania mali skončiť v nedelu, 13. decembra 2020, obe strany sa dohodli na pokračovaní rozhovorov.

 

Slováci a Británia

 

Ak Európska únia a Veľká Británia neuzatvoria dohodu o budúcich vzťahoch, občania Slovenska žijúci v Spojenom kráľovstve sa z hľadiska ochrany práv sociálneho zabezpečenia a práv pracovníkov, rozdelia na dve skupiny.

 

 

Výhodnejšie postavenie pritom budú mať občania Slovenska, ktorí do Veľkej Británie prišli alebo ešte len prídu do konca tohto roka. 

Na túto skupinu našich občanov sa totiž budú uplatňovať v súčasnosti platné pravidlá EÚ. Tieto osoby sú podľa hovorkyne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Veroniky Pazičovej, chránené na základe dohody o vystúpení Veľkej Británie z únie, ktorá je platná od 1. februára tohto roka.

 

Slovenských občanov, ktorí do Spojeného kráľovstva prídu po 31. decembri tohto roka, však už dohoda o vystúpení chrániť nebude.

 

"Úprava práv sociálneho zabezpečenia týchto osôb je momentálne otázkou rokovaní Dohody o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom," tvrdí hovorkyňa ministerstva práce.

Ďalej dodala, že ak obe strany dohodu o budúcich vzťahoch neuzatvoria, Veľká Británia bude pre Slovensko tzv. treťou krajinou a pre tieto osoby nebude fungovať mechanizmus ochrany práv na dávky, ktoré sú koordinované nariadeniami Európskej únie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies