Pobrexitové rokovania narazili na tvrdý kameň, problémom je zákon z dielne britského parlamentu

NETKY.SK • 11 September 2020, 07:36 • 2 min
Pobrexitové rokovania narazili na tvrdý kameň, problémom je zákon z dielne britského parlamentu

LONDÝN - Britská vláda odmietla výzvu Európskej únie (EÚ) na stiahnutie pripravovaného zákona, ktorým poruší dohodu o brexite.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Minister Michael Gove podľa vlastných slov počas včerajšieho mimoriadneho stretnutia s podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom povedal, že Londýn "nechce a nemôže" spraviť o čo žiada.

 

img


Pripravovaný britský zákon, ktorým chce vláda Borisa Johnsona urobiť jednostranné zmeny kľúčových častí dohody o brexite, podľa Európskej únie (EÚ) vážne porušuje túto dohodu a do konca mesiaca ho musia stiahnuť.

 

Ohrozená obchodná politika 

Európska dvadsaťsedmička sa tak vyjadrila po mimoriadnom stretnutí zástupcov únie a Spojeného kráľovstva v Londýne počas včerjšieho večera. Zámer Britov porušiť brexitovú dohodu by podľa EÚ zničil akúkoľvek dobrú vôľu na dosiahnutie obchodnej dohody.

 

Kameň úrazu 
EÚ znepokojila navrhovaná legislatíva týkajúca sa tzv. Severoírskeho protokolu, ktorý je zameraný na to, aby medzi Severným Írskom a Írskou republikou zostali otvorené hranice. Podľa Britov má predstavovať akúsi záchrannú sieť v prípade, ak by strany do konca roka neuzavreli obchodnú dohodu. Kritici však upozorňujú, že porušuje medzinárodné právo a poškodí medzinárodnú reputáciu krajiny.

 

img

 

Vyjadrenie slovenského podpredsedu EK 
"Ak by bol zákon prijatý, predstavoval by veľmi vážne porušenie dohody o odchode a tiež medzinárodného práva," skonštatoval po stretnutí podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a dodal, že predstavením tohto zákona Veľká Britána vážne narušila dôveru medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom a je teraz na britskej vláde, aby túto dôveru obnovila.

 

img


Únia zároveň varovala, že v prípade potreby podnikne právne kroky. Dohoda podľa Šefčoviča obsahuje viacero mechanizmov a zákonných postupov pre prípad porušenia povinností obsiahnutých v texte, ktoré únia nebude váhať použiť.

 

Rok dlhé rokovania  
Británia opustila euroblok 31. januára, keď sa zároveň začalo prechodné obdobie, ktorého cieľom je uzavrieť obchodnú dohodu. Tá by mala zmierniť ekonomický dopad brexitu. Toto obdobie sa skončí 31. decembra.

 

img

 

Johnson je pripravený aj na možnosť B

Premiér Boris Johnson začiatkom týždňa uviedol, že ak nedosiahnu dohodu do európskeho samitu, ktorý je naplánovaný na 15. októbra, obe strany by mali ísť ďalej a prijať to, že Británia odíde zo spoločného trhu bez dohody. Zástupcovia EÚ trvajú na tom, že rokovania treba uzavrieť do konca októbra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona