Theresa Mayová odmieta nové referendum aj posun termínu odchodu z EÚ: Čo teda chce?

NETKY.SK • 22 Január 2019, 06:24 • 2 min
Theresa Mayová odmieta nové referendum aj posun termínu odchodu z EÚ: Čo teda chce?

LONDÝN - Svoje nie novému referendu o tzv. brexite, ako aj ďalšiemu posúvaniu termínu odchodu z EÚ vyjadrila britská premiérka Theresa Mayová počas svojho piatkového vystúpenia v Dolnej snemovni parlamentu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jediným spôsobom, ako zabrániť brexitu bez dohody, je podľa nej vyrokovať v Bruseli úpravy sporného "záložného plánu" pre hranicu medzi Severným Írskom a Írskou republikou a následné schválenie novej zmluvy v britskom parlamente.

 

Po tom, ako bolo pôvodné znenie dohody o brexite minulý utorok drvivou väčšinou odmietnuté v britskom parlamente, plánuje Mayová vziať na zreteľ obavy poslancov ohľadom "záložného plánu" pre írsku hranicu.

 

Mayová verí, že zohľadnenie obáv britských zákonodarcov týkajúcich sa tzv. írskej poistky aj bez iných zásadnejších zmien oproti pôvodnému zneniu, by nový text dohody urobilo dostatočne prijateľným na to, aby ho parlament na druhýkrát schválil. Avšak ešte predtým, ako môže upravenú dohodu predložiť britskému parlamentu, bude Mayovej kabinet musieť presvedčiť Brusel, aby ju podporil.

 

Predstavitelia Únie však už dávnejšie avizovali, že súčasnú zmluvu o brexite nie sú ochotní výraznejšie meniť. Nemecký politik a predseda socialistickej frakcie v Európskom parlamente (EP) Udo Bullmann na margo Mayovej najnovšieho plánu vyhlásil, že britská premiérka "iba stráca čas, ak volá po revízii, prípadne vyjasnení záložného plánu (pre írsku hranicu)".

 

img

 

Na základe írskej poistky v dohode o brexite by - aspoň dočasne - platili pre Severné Írsko odlišné podmienky obchodovania s EÚ, aké by sa týkali zvyšku Spojeného kráľovstva. Záložný plán pre Írsko však nie je časovo ohraničený a značná časť britských zákonodarcov ho preto vníma ako pascu, pre ktorú by Británia navždy ostala zviazaná obchodnými pravidlami EÚ.

 

Členovia Dolnej snemovne britského parlamentu minulý utorok pomerom hlasov 432:202 odmietli dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, vyrokovanú Mayovej vládou. To predstavuje pre konzervatívnu premiérku významnú porážku.

 

Britský parlament očakáva, že o spôsobe vystúpenia krajiny z EÚ budú poslanci opäť hlasovať 29. januára, a to po širokej rozprave týkajúcej sa vládnych plánov a možných pozmeňovacích návrhov.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala britskú vládu, aby čo najskôr predložila návrhy, ktoré by vyriešili spor o dohodu o brexite a získali v parlamente väčšinu. "Spolková vláda očakáva, že britská vláda čoskoro príde s návrhmi, ktoré podporí väčšina Dolnej snemovne," povedal v pondelok večer hovorca nemeckej vlády v reakcii na najnovšie vystúpenie premiérky Theresy Mayovej. Hovorca zopakoval, že nemecká vláda aj naďalej podporuje riadený odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

 

img

 

Za nedostatočný označila pondelňajší Mayovej prejav predsedníčka nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová. Vyjadrenia britskej premiérky "rozhodne nezodpovedajú tomu, čo sa v Európe chápe pod výzvou 'Británia musí vysvetliť, čo chce'," povedala šéfka CDU v pondelok večer v Berlíne. Britská premiérka podľa nej stále počíta "s rokovaniami, ktoré sa pre nás skončili".

 

Loptička je stále na strane Britov, uviedla ďalej Krampová-Karrenbauerová. Je v záujme všetkých, aby nenastal najhorší možný variant, ktorým je tvrdý brexit. Odloženie termínu brexitu má však zmysel iba vtedy, ak je predtým jasné, o čom sa bude opäť hovoriť, uzatvorila predsedníčka CDU.

 

Británia má opustiť EÚ 29. marca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies