Vyjednávači o brexitovej dohode dospeli ku konsenzu, musí ju však schváliť britský premiér aj EÚ

NETKY.SK • 23 December 2020, 21:57 • 2 min
Vyjednávači o brexitovej dohode dospeli ku konsenzu, musí ju však schváliť britský premiér aj EÚ

LONDÝN – Hlavný vyjednávač Európskej únie Michael Barnier a David Frost za Veľkú Britániu sa mali dohodnúť na brexitovej dohode. Momentálne majú pracovať na jej konečnom znení.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dlhoročné rokovania o budúcej obchodnej dohode medzi EÚ a Londýnom by sa tak konečne mohli ukončiť. Jej konečné znenie však musí odobriť ešte britský premiér Boris Johnson a rovnako ju musí schváliť aj Brusel.

 

Informovala o tom agentúra Bloomberg. Či ju schvália obe strany tak zatiaľ nie je jasné. Verejnosť sa rozhodnutie pravdepodobne dozvie v najbližších hodinách.

 

Prečítajte si tiež: Európska únia a Veľká Británia sa stále nedohodli. Čo to znamená pre Slovákov?

 

Johnson a šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v predchádzajúcich dňoch niekoľkokrát osobne intervenovali a telefonovali v snahe o dosiahnutie dohody na poslednú chvíľu.

 

Británia vystúpila z EÚ 31. januára 2020 a nachádza sa v tzv. prechodnom období, ktoré potrvá do konca tohto roku. Británia a EÚ sa odvtedy snažia uzavrieť dohodu, ktorá bude upravovať ich budúce partnerské a obchodné vzťahy.

 

Rokovania napredujú pomaly pre názorové nezhody v kľúčových oblastiach, ako je rybolov či návrh zákona o vnútornom trhu. Ak sa Londýnu s Bruselom nepodarí dosiahnuť dohodu o budúcom partnerstve, tak od 1. januára 2021 sa budú ich vzájomné obchodné vzťahy riadiť pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

 

Mohlo by vás zaujímať: Čo bráni konečne uzavrieť brexitovú dohodu a ukončiť dlhotrvajúce rozhovory?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies