Británia preverila nový colný režim, ktorý sa v krajine uplatní po jej prípadnom odchode z EÚ

NETKY.SK • 8 Október 2019, 11:08 • 2 min
Británia preverila nový colný režim, ktorý sa v krajine uplatní po jej prípadnom odchode z EÚ

LONDÝN - Británia počas dnešného dňa revidovala colný režim, ktorý vstúpi do platnosti v prípade jej odchodu z Európskej únie (EÚ) bez dohody. Vláda predstavila svoj plán na jeden rok, podľa ktorého bude 88 % z celkového dovozu v rámci tzv. dočasného colného režimu oslobodeného od poplatkov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nový režim predstavuje víťazstvo pre ministerstvo financií, ktoré chcelo udržať clá na nízkej úrovni v prípade odchodu z EÚ, aby predišlo zvyšovaniu inflácie vo vysoko nestabilnej ekonomike. Predchádzajúci, marcový návrh bezcolného režimu počítal s dovoznými clami na 13 % tovaru vrátane niektorých mäsových a mliečnych výrobkov, áut, keramiky a hnojív. Jeho cieľom bolo podporiť farmárov a výrobcov na ostrovoch.

 

img

 

Britská vláda v snahe nájsť rovnováhu medzi udržaním spotrebiteľských cien na nízkej úrovni a vyhnúť sa pritom "rozpadu domácej výroby" uviedla, že ak to okolnosti vyžadujú, colný režim je možné zmeniť aj okamžite, teda hneď od prvého dňa platnosti. Do odchodu Spojeného kráľovstva z európskeho bloku, ktorý je jeho kľúčovým obchodným partnerom, už zostáva len 23 dní. Vláda premiéra Borisa Johnsona preto zintenzívňuje prípravy aj na potenciálne chaotický brexit bez dohody.

 

img

 

Londýn prvýkrát uverejnil dočasný colný režim pred pôvodným dátumom odchodu na konci marca. Revidovaný plán zahŕňa pripomienky v rámci spätnej väzby od priemyslu. Znižuje clá na nákladné autá, zavádza clá na ďalšie odevné výrobky a upravuje poplatky za bioetanol s cieľom zachovať podporu výrobcov pohonných hmôt v Spojenom kráľovstve, ktorí sú dôležití pre národnú infraštruktúru.

 

img

 

Vláda ponechala určitý stupeň ochrany britských výrobcov, napríklad automobiliek a farmárov, zatiaľ čo mnoho iných odvetví bude čeliť lacnejšej konkurencii zo zahraničia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies